• ULTIMA ORĂ/ Patru judecători de la CC se vor adresa procurorului general și acuză „acțiuni de intimidare și filaj”. „Viața acestor judecători ar fi în pericol”

  ULTIMA ORĂ/ Patru judecători de la CC se vor adresa procurorului general și acuză „acțiuni de intimidare și filaj”. „Viața acestor judecători ar fi în pericol”
  de
  vizualizări
  30 aprilie 2020 | 16:58

  Patru judecători ai Curții Constituționale (CC) urmează să depună un demers la Procuratura Generală, deoarece ar deține probe că sunt filați și intimidați.

  Informația a fost confirmată pentru ZdG de către președinta CC, Domnica Manole. Judecătoarea precizează că instituția își rezervă dreptul să sesizeze și instituțiile internaționale.

  Președinta CC, Domnica Manole, a declarat pentru ZdG că joi, 30 aprilie, magistrații au sesizat plenul Curții referitor la presupuse acțiuni de intimidare și filaj.

  „Astăzi, în cadrul plenului CC, unii judecători au sesizat plenul cu privire la presupuse acțiuni de intimidare și filaj asupra lor. În baza acestor declarații și în baza declarațiilor apărute în mass-media privitor la eventuale acțiuni de presiune, intimidare, filare ilegală, ba chiar că viața acestor patru judecători ar fi în pericol, CC a decis de a sesiza procurorul general pentru a investiga acțiunile invocate de unii judecători ai CC și informațiile apărute în presă. Totodată, în calitate de președinte al CC, declar că CC își rezervă dreptul de a sesiza Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei, Ambasadele străine în R. Moldova, inclusiv Delegația UE, pentru a scoate în evidență presiunile publice, intimidările la care sunt supuși în prezent judecătorii ei. ”, a adăugat ea pentru ZdG.

  Domnica Manole: „CC reiterează în fața cetățenilor țării că va hotărî cu privire la sesizările pe care le-a acceptat pentru sesizare în fond ținând cont doar de Constituția R. Moldova. CC nu va admite nicio ingerință în activitatea ei și orice presiuni sunt inacceptabile. Ba mai mult. Eu, în trecut, în calitate de judecător la Curții de Apel, cunoaște toată societatea, hărțuirea la care am fost supusă în perioada 2016-2019 de către regimul Plahotniuc, fiindu-mi intentat neîntemeiat dosar penal, fiind eliberată abuziv din serviciu. Au fost acțiuni abuzive, fără limită. Iar tot ce se încearcă în această perioadă în privința judecătorilor CC și a mea, nu mă sperie.Eu am trecut prin asemenea hărțuiri și am imunitate”.

  Întrebată de ZdG dacă judecătorii dețin și probe care să demonstreze că au fost filați, Manole a precizat că probele vor fi transmise Procuraturii Generale.

  „Acești judecători deja a doua oară sesizează faptul filării și faptul unor acțiuni ilegale ce se petrec în privința lor. Aceste detalii le vom indica în demersul adresat procurorului general. Vom anexa și probatoriul de rigoare. Demersul va fi depus curând, vom anunța când printr-un comunicat de presă”.

  Anterior, primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a spus că ar fi vorba despre Domnica Manole, Liuba Șova, Serghei Țurcanu și Nicolae Roșca. El a afirmat că acțiunile ar fi făcute la comanda președintelui Igor Dodon și ar fi implicați directorul adjunct al SIS, Artur Gumeniuc, și directorul CNA, Ruslan Flocea.

  Pe 19 aprilie, Artur Gumeniuc, directorul adjunct al SIS, l-a informat pe Dodon că marți se pregătește o schimbare la CC și că trebuie ceva urgent de făcut în privința la patru judecători ai CC, întrucât Dodon poate pierde controlul asupra CC. Ei au pregătit o operațiune. Nu i-a mers lui Gumeniuc, pentru că demiterea lui Țurcanu a avut loc înainte de data știută de ei, astfel că a fost ales un alt președinte al CC, Domnica Manole.

  Înainte de demiterea lui Țurcan, ei au luat decizia de a organiza o adevărată operațiune de filare a patru judecători de la CC și anume Domnica Manole, Liuba Șova, Nicolae Roșca și Serghei Țurcan.

  A avut loc o ședință la care a participat Gumeniuc și Flocea, directorul CNA. Acolo au fost luate anumite decizii cu privire la cei patru judecători. Au decis atunci ca responsabil de acest proces să fie CNA. La operațiunea de filaj au fost selectați ca să participe Iaroslav Bîtcă, șeful Direcției Asigurare Operativă din cadrul CNA, care l-a atras și pe Starinschi Radu, șeful secției Filaj.

  Flocea l-a implicat în această operațiune și pe Marcel Tabarcea, care este șef al Direcției generale Combaterea Corupției, iar acesta l-a implicat la rândul său pe Drăguțanu Victor.

  Inclusiv la moment, patru judecători ai CC, inclusiv președinta CC, Domnica Manole sunt filați ilegal, chiar acum. Cred că băieții deja au primit indicații să fugă din țară, ca să nu-i prindă cineva.

  Operațiunea filajului ilegal: La moment, ei fac tot posibilul să discute cu toți cei care cândva au fost vizați în dosarul Domnicăi Manole, pentru că ținta principală este totuși Domnica Manole, pentru a organiza niște provocări cum ar fi că cineva să vină să declare că Domnica Manole a luat mită pentru o decizie sau alta. Ei sunt gata să organizeze și protecție martorilor și tot. Se discută despre o provocare operativă, gen că trebuie două persoane să vorbească între ele ca și cum întâmplător, astfel încât unuia altuia să-i spună: „Tu atunci când i-ai dat Domnicăi Manole 10 mii de euro, tu i-ai dat cu bancnote de 500 de euro sau erau de 50, cum au găsit la vama de la Leușeni?”, a declarat Renato Usatîi.

  „Centrul Național Anticorupție respinge acuzațiile domnului Renato Usatîi prin care acesta insinueaza că unii angajați ai CNA ar fi implicați în urmărirea judecătorilor Curții Constituționale. Recent, CNA a oferit răspuns la acest subiect unor deputați, dar și Procuraturii Generale, informând că Centrul nu întreprinde măsuri speciale de investigație în privința magistraților CC. În acest context, CNA își exprimă disponibilitatea de a fi supus oricăror verificări ale autorităților competente pentru a demonstra neimplicarea sa în acțiunile invocate. Totodată, instituția solicită politicienilor să nu atragă Centrul Național Anticorupție în luptele lor politice”, a răspuns CNA.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintele Igor Dodon l-a felicitat pe omlogul său belarus, Alexandr Lukașenko: „Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile”

  Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat luni pe omologul său belarus, Alexandr Lukașenko, după ce președintele în exercițiu a câştigat alegerile desfăşurate duminică în Belarus. Într-un mesaj…
  Președintele Igor Dodon l-a felicitat pe omlogul său belarus, Alexandr Lukașenko: „Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile”

  Bilanțul cazurilor de COVID a ajuns la 20 milioane în lume. SUA și Brazilia sunt cele mai afectate țări de pandemie

  Pandemia de coronavirus a depășit un nou prag – peste 20 de milioane de oameni au fost infectați cu SARS-CoV-2 la nivel global, conform datelor worldometers.info. Zilnic, numărul infectărilor crește cu peste 20…
  Bilanțul cazurilor de COVID a ajuns la 20 milioane în lume. SUA și Brazilia sunt cele mai afectate țări de pandemie

  Alegerile din Belarus. Preşedintele Lukaşenko, reales cu peste 80% din voturi, anunţă Comisia Electorală Centrală (rezultate preliminare)

  Preşedintele în exerciţiu al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a câştigat alegerile desfăşurate duminică în această ţară, obţinând 80,23% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, citând rezultate…
  Alegerile din Belarus. Preşedintele Lukaşenko, reales cu peste 80% din voturi, anunţă Comisia Electorală Centrală (rezultate preliminare)

  Revolta protestatarilor: cum au protestat la Minsk împotriva a 79,7%, câștigate de Lukașenko

  Material de pe Euroradio În seara zilei de 9 august, protestatarii au ieșit pe străzile orașelor belaruse, pronunțându-se astfel împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale. Cea mai amplă acțiune de protest…
  Revolta protestatarilor: cum au protestat la Minsk împotriva a 79,7%, câștigate de Lukașenko

  PAS va propune modificarea Codul Navigației Maritime: „Cadrul normativ actual reprezintă „raiul pe pământ” pentru contrabandiști și infractori din toată lumea”

  Fracțiunea parlamentară a Partidul Acțiune și Solidaritate anunță că va propune Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului Navigației Maritime. Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, controlul asu…
  PAS va propune modificarea Codul Navigației Maritime: „Cadrul normativ actual reprezintă „raiul pe pământ” pentru contrabandiști și infractori din toată lumea”

  Liderul democraților înaintează o invitație la discuții în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA: Subiectele care ar urma să fie discutate în cadrul întrevederii

  Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a înainta luni, 10 august, o propunere către PSRM, PAS și Platforma DA cu privire la organizarea unei întâlniri pe platforma parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS și…
  Liderul democraților înaintează o invitație la discuții în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA: Subiectele care ar urma să fie discutate în cadrul întrevederii