Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Dodon la destituirea…

Reacția lui Dodon la destituirea lui Țurcan: „Poate cineva a încercat să preia controlul politic asupra CC”

captură foto

Președintele Igor Dodon susține că decizia Curții Constituționale (CC) cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC, demonstrează că socialiștii nu controlează această instituție.

Șeful statului a menționat, în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la NTV, că ar vrea să vadă acum „fața celor care spuneau că Dodon a luat sub control Curtea Constituțională”.

„Ce ține de decizii, eu am să mă strădui, cel puțin la această etapă, să nu comentez, din respect față de CC ca instituție de stat. Trebuie să vedem ce stă în spatele acestor decizii de ultimă oră. Poate cineva a încercat să preia controlul politic asupra CC. Lucrul acesta nu va fi permis și dacă vom vedea că cineva încearcă să utilizeze CC ca instrument politic, cum a fost pe timpul lui Plahotniuc, vom utiliza toate măsurile legale pentru a nu permite acest lucru”, a precizat Igor Dodon.

Vladimir Țurcan a fost destituit la 23 aprilie din funcția de președinte al Curții Constituționale. În locul acestuia, pentru un termen de trei ani, a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Potrivit hotărârii CC cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan, decizia a fost luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

„Dl Vladimir Țurcan se destituie din funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere” – este precizat în hotărârea luată de CC la 23 aprilie.

Cele două hotărâri luate de CC, cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC sunt definitive și intră în vigoare la data adoptării.