Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ După aproape 5 ore…

VIDEO După aproape 5 ore de deliberări, CC a pronunțat decizia în legătură cu sesizarea deputaților PAS prin care au solicitat anularea numirii în funcție a patru membri ai CSM

Membrii Curții Constituționale (CC) examinează joi, 10 iunie, în ședință, sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Prin sesizarea depusă la CC, autorii au solicitat Înaltei Curți și anularea hotărârii Parlamentului prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) menționând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM” și că „CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.

LIVE TEXT:

16:36 CC a declarat neconstituțională majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15: Hotărârea Parlamentului privind numirea a patru membri CSM, anulată. Astfel, Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu vor fi revocați din funcția de membri ai CSM.

16:34 Membrii Curții Constituționale se află, și la această oră, în deliberări.

15:20 Membrii CC urmează să revină din deliberări pentru a anunța decizia în legătură cu sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

12:09 După mai multe dezbateri la subiect, membrii CC au intrat în deliberări. Potrivit președintei CC, decizia va fi pronunțată la 15:00.

11:13 Reprezentantul Parlamentului la CC a cerut respingerea sesizării, calificând-o drept nemotivată.

10:55 Autorul sesizării răspunde la întrebările participanților la ședință.

10:15 Unul dintre autorii sesizării, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, prezintă argumentele în susținerea sesizării făcute către CC.

10:14 Plenul CC a început examinarea sesizării.

10:07 Reprezentantul Parlamentului a cerut scoaterea de pe rol a sesizării depuse de deputații PAS.

„Considerăm necesară scoaterea de pe rol a sesizării, termenul de expunere este depășit. În fața noastră există un act consumat de drept, este vorba despre hotărârea Parlamentului. Hotărârile consumate nu mai pot fi trimise spre examinare la CC. Lăsăm la latitudinea CC de a decide”, menționează reprezentantul Parlamentului, Valeriu Cuciuc.

În replică, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, autorul sesizării, menționează că solicitarea reprezentantului Parlamentului la CC trebuie respinsă, calificând-o drept nemotivată.

În context, președinta CC, Domnica Manole, a menționat că cererea de retragere a sesizării va fi soluționată de către CC odată cu retragerea în deliberare odată cu examinarea în fond a sesizării.

10:02 Ședința a început.

MAI MULTE DETALII AICI: DOC/ Curtea Constituțională examinează ASTĂZI sesizarea deputaților PAS cu privire la numirea în funcție a patru membri ai CSM