Principală  —  IMPORTANTE   —   Legea privind selecția, evaluarea performanțelor…

Legea privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor va fi modificată

Legea privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor va fi modificată. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 23 februarie, modificarea Legii privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor.

Potrivit unei note a Guvernului, este vorba de excluderea normei care prevede obligativitatea efectuării evaluării extraordinare a performanțelor judecătorilor în cazul în care aceștia urmează a fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Astfel, judecătorii a căror mandat de cinci ani a expirat deja sau va expira până la 1 aprilie 2022 vor avea posibilitate să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă în baza evaluării ordinare, efectuată o dată la trei ani.

„Scopul acestui proiect este de a sincroniza prevederile legale cu modificările constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, operate în anul 2021, și care vor intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022. Totodată, se va evita blocajul creat în sistemul judecătoresc din cauza nefuncționării, din luna octombrie 2020, a Colegiului de evaluare – cel care efectuează evaluarea extraordinară a performanțelor judecătorilor care urmează a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Din această cauză, în prezent, circa 60 de magistrați, mandatul cărora a expirat sau va expira până la data de 1 aprilie 2022, nu pot fi propuși spre numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței de Guvern.

De asemenea, potrivit autorilor proiectului, din cauza blocajului creat, dosarele din gestiunea judecătorilor cu mandatul expirat sau care va expira la 1 aprilie 2022 nu pot fi repartizate spre examinare judecătorilor în funcție (cu mici excepții), iar justițiabilii sunt nevoiți să aștepte o perioadă nedeterminată examinarea cauzelor lor, ceea ce afectează respectarea termenului rezonabil de examinare a cauzelor.