Principală  —  IMPORTANTE   —   Kövesi o îndeamnă pe noua…

Kövesi o îndeamnă pe noua șefă a Procuraturii Anticorupție să apeleze la ajutorul Parchetului European când va avea nevoie

Sursa foto: Guvern

Procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kövesi, o îndeamnă pe Veronica Dragalin, noua procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), să apeleze la ajutorul Parchetului European (EPPO) când va avea nevoie. Declarația șefei EPPO a fost făcută marți, 12 iulie, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Laura Codruța Kövesi, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău, a menționat faptul că noua șefă a PA „trebuie să aibă răbdare și să depună foarte multă muncă”.

„(…) Sunt convinsă că are o experiență considerabilă. Bănuiesc că știe ce are de făcut. Nu neapărat că aș avea un sfat pentru dânsa, aș avea un sfat, în general, pentru toată lumea – să nu fie lăsată singură. Singur nu poți să reușești. Cel puțin din ce am aflat din spațiul public, citind profilul dânsei, văd că are o experiență bogată, știe ce înseamnă procuratură, știe ce are de făcut, însă cred că este foarte important să construiască o echipă, să consolideze o echipă, să aibă resursele necesare, să poată să folosească instrumentele legislative care să dea posibilitatea să aplice experiența pe care o are și, totodată, să nu fie singură. Sfatul meu personal pentru dânsa este să aibă răbdare, să pună multă muncă și oricând va fi nevoie de un sfat sau de un ajutor să apeleze la Parchetul European, pentru că ceea ce noi avem și nu are nimeni în Europa, este expertiza și este cunoașterea foarte aprofundată a 22 de legislații diferite. Suntem singurul birou european care lucrează cu 22 de coduri penale diferite și avem o cunoaștere aprofundată a 22 de sisteme juridice (…)”, a declarat Laura Codruța Kövesi.

Cât privește recuperarea banilor din dosarul „fraudei bancare”, șefa Parchetului European a spus că instituția va putea deschide o anchetă în măsura informațiilor oferite de către autoritățile de la Chișinău în legătură cu anumiți cetățeni moldoveni sau firme care figurează în acest dosar.

„Competența Parchetului European este limitată la infracțiuni de fraudă financiară, în special, fraudă cu fonduri europene, fraude cu TVA, infracțiuni de corupție, spălare de bani și crimă organizată dacă sunt în conexiune cu aceste fraude. În măsura în care vom avea informații din partea autorităților moldovenești că anumiți cetățeni moldoveni sau firme reprezentate de cetățeni moldoveni, care sunt implicate în astfel de activități, cu siguranță putem deschide o anchetă și putem ajuta colegii noștri în a identifica bunuri, în a sechestra bunuri sau a investiga persoanele respective (…). Este important de spus că suntem un parchet care acționează ca autoritate unică în 22 de state membre. Spre exemplu, procurorii noștri din Germania își sună colegii din România, le spun ce au nevoie sau le trimit o instrucțiune prin sistemul electronic de gestionare a cazurilor, obțin imediat ceea ce își doresc, iar toate probele obținute în acest fel sunt folosite direct în proces. În situația în care o să avem aceste cazuri cu colegii noștri din R. Moldova putem considera implicit că procurorii și polițiștii moldoveni vor avea „competență” în 22 de state membre ale Parchetului European, prin intermediul acestei cooperări directe pe care o poate avea cu noi (…)”, a conchis Kövesi.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, efectuează în perioada 12-14 iulie o vizită în R. Moldova.

Oficiala europeană a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Laura Codruţa Kövesi a ocupat funcția de procuroră-șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, ea a fost procuroră la Sibiu și procuroră generală a României. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cea mai tânără procuroră generală din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singura procuroră generală care și-a dus mandatul până la capăt.