Principală  —  IMPORTANTE   —   Justiție pe timp de coronavirus.…

Justiție pe timp de coronavirus. Guvernul și CSM au opinii diferite despre desfășurarea Adunării Generale a Judecătorilor

Adunarea Generală a Judecătorilor, anul 2019

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) insistă pentru organizarea la 13 martie a Adunării Generale a Judecătorilor în pofida hotărârii luate de Comisia națională extraordinară de sănătătate publică prin care este interzisă organizarea și desfășurarea întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane.

Președintele interimar al CSM, Luiza Gafton, a expediat un demers și în adresa directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, prin care solicită efectuarea analizei complexe a posibilității desfășurărui Adunării preconizate pentru 13 martie și după caz, acordarea permisiunii în vederea desfășurării evenimentului.

În demers se mai precizează că CSM-ul urmează să asigure participanții la eveniment cu măști de protecție și dezinfectanți, să informeze persoanele despre menținerea distanței sociale și să solicite neprezentarea la eveniment a celor care au călătorit în zonele afectate de coronavirus.

Membrul CSM, Dorel Musteață, ne-a comunicat că această Adunare este așteptată atât de magistrați, cât și de societatea civilă, iar la eveniment și-au confirmat deja prezența atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Ion Chicu.

„În prezent, nu avem nicio hotărâre care ar interzice direct petrecerea Adunării Generale a Judecătorilor, însă nu înțelegem nici textul hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, or judecătorii zilnic interacționează cu un număr mare de persoane, dat fiind specificul profesiei. Prin urmare, fiecare judecător este zilnic expus riscului. Cât ține de Adunare, noi luăm măsuri de securitate și cred că fiecare judecător care are simptome nu se va prezenta la eveniment. Plus la asta, suntem de 400 de judecători însă la Adunare nu vor fi prezenți toți”, precizează Musteață.

Membrul CSM mai susține că într-o eventuală amânare a Adunării, membrii CSM nu se pot convoca în ședință pentru a adopta o astfel de hotărâre, din moment ce nu au cvorum.

„Vreau să mai adaug că vineri e zi de lucru, iar dacă judecătorii nu se vor prezenta la Adunare, se vor prezenta la serviciu, unde și așa vor fi în contact cu multe persoane”, spune magistratul, menționând că sunt și alte instituții care se convoacă în număr mare și nu este nicio problemă.

Consilierul premierului Ion Chicu pe domniul dreptului, Nicole Eșanu, s-a exprimat anterior în mediul online că Adunarea Generală a Judecătorilor programată pentru 13 martie nu poate avea loc și că deja se „întreprind măsurile care se impun”.

Contactat telefonic de Ziarul de Gardă, Nicolae Eșanu ne-a comunicat că prin „măsuri” s-a referit la faptul că membrii CSM urmau a fi contactați pentru a fi informați că evenimentele cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane sunt interzise.

„Informația pe care o cunoașteam era regulă generală. Nu știam că ei solicită și insistă. Problema e una generală. Nu avem nimic specific cu Adunarea Generală a Judecătorilor. Dar în măsura în care sunt interzise toate evenimentele, este evident că este contrar recomandării. Este posibil să fie excepții pentru cazuri de absolută necesitate, dar eu nu văd să fie stringentă necesitate”, a adăugat consilierul premierului.

Surse ale Ziarului de Gardă ne-au comunicat că Guvernul s-ar opune organizării Adunării Generale a Judecătorilor pe motiv că magistrații ar urma să vină cu o declarație critică în adresa guvernării.

La Adunarea Generală a Judecătorilor, planificată pentru 13 martie la Palatul Republicii, urmează să se prezinte judecătorii tututor instanțelor judecătorești din R. Moldova, reprezentanți ai autorităților publice, misiunilor diplomatice și ai mass-mediei.