Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorii au avut mai mult…

Judecătorii au avut mai mult de lucru în 2014 şi mai puţine încălcări discplinare

Numărul dosarelor examinate de instanţele de judecată a fost în creştere în anul 2014 faţă de cel precedent, datele fiind prezentat astăzi, 13 martie, de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) Victor Micu la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Astfel, judecătoriile au examinat peste 226 de mii de cauze, faţă de 220 de mii în 2013, numărul cauzelor examinate de Curţile de Apel a crescut cu aproximativ 6 mii, iar Curtea Supremă de Justiţie a examinat 13 322 de dosare, faţă de 12 850 în 2013.

Tot astăzi cu prilejul reuniunii magistraţilor CSM a făcut publice rezultatele procedurilor disciplinare împotriva mai multor magistraţi. Astfel CSM anunţă că în 2014 a examinat 61 de proceduri disciplinare în privinţa a 55 de judecători. 9 ramase din anul 2013. În anul trecut CSM a emis 46 de hotărâri, prin care s-au aplicat 16 sancţiuni disciplinare, 26 propuneri de aplicare a sancţiunii au fost respinse, 2 proceduri au fost sistate în legătură cu expirarea termenelor de tragere la răspundere disciplinară şi 2 proceduri au fost sistate în legătură cu netemeinicia tragerii la răspundere disciplinară. Alte 15 proceduri disciplinare urmează să fie supuse examinării pe parcursul anului 2015. Din numărul judecătorilor care ar fi admis încălcări, doar în privinţa unui magistrat a fost aplicată sancţiunea disciplinară sub formă de „propunere de eliberare din funcţia de judecător a instanţei de judecată”, ceilalţi s-au ales cu pedepse mai blânde ca mustrări şi avertismente.

Numărul încălcărilor examinate este mai mic faţă de anul 2013, când au fost înregistrate 55 de proceduri disciplinare în privinţa a 61 de judecători.

La adunarea generală a jduecătorilor participă 285 din cei 409 magistraţi. De asemenea este prezent preşedintele Nicolae Timofti, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrul justiţiei Vladimir Grosu.