Principală  —  IMPORTANTE   —   Ion Munteanu susține că Procuratura…

Ion Munteanu susține că Procuratura Generală examinează crearea la Moscova a Blocului „Victorie” sub aspectul trădării de patrie

Foto: ZdG

Procuratura Generală (PG) examinează sub aspectul trădării de patrie acțiunile mai multor politicieni afiliați grupului Șor, care au creat duminică la Moscova Blocul „Victorie”, scopul declarat al căruia este să consolideze opoziția, deja unită direct sau indirect de fostul Partid „Șor”, al deputatului fugar, Ilan Șor, împotriva actualei guvernări și să schimbe orientarea pro-europeană a R. Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația Rusă, CSI și Uniunea Economică Eurasiatică, susține procurorul general interimar, Ion Munteanu. 

Șeful interimar al PG a declarat în cadrul emisiunii În profunzime că acțiunile de duminică ale membrilor partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, care au avut loc la Moscova, sunt examinate de organele de resort de la Chișinău sub aspectul trădării de patrie.

„Din punctul nostru de vedere, această acțiune își are tendința de atentare la securitatea statului și este o altă manifestare a grupului criminal Șor. Vreau să vă asigur că, atât Procuratură, cât și organele de urmărire penală și organele de securitate ale statului au în vizor toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri în Moscova și la timpul potrivit fiecare acțiune va fi calificată. Se examinează și componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu evenimentele la care asistăm cu toții”, a spus Ion Munteanu. 

Duminică, la Moscova, mai mulți politicieni afiliați grupului Șor au creat Blocul „Victorie”. 

La evenimentul de constituire a blocului au participat membri ai partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional. La eveniment au fost prezenți Evghenia Guțul, bașcana Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia, și Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei.

Reprezentanții blocului își propune să consolideze opoziția, deja unită direct sau indirect de fostul Partid „Șor”, al deputatului fugar, Ilan Șor, împotriva actualei guvernări și să schimbe orientarea pro-europeană a R. Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația Rusă, CSI și Uniunea Economică Eurasiatică. 

Analiștii politici de la Chișinău susțin că prin crearea la Moscova a blocului „Victoria” a fost dat startul unei campanii de destabilizare a țării, prima acțiune a căreia va fi văzută pe 9 mai. Tot ei spun că evenimentul nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse și că Ilan Șor se află totalmente în custodia serviciilor de la Moscova.