Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Înregistrarea în cursa electorală NU-L…

Înregistrarea în cursa electorală NU-L ajută pe Shor să scape de arest

Înregistrarea în cursa electorală a învinuitului Ilan Shor nu ar trebui să-l ajute în dosarul penal în care figurează. Pentru că în presă au apărut mai multe speculaţii prin care suntem informați că Ilan Shor, care se află acum în arest la domiciliu, ar putea să părăsească arestul pentru a participa în cursa electorală pentru postul de primar al oraşului Orhei, ZdG a încercat să lămurească lucrurile.

Astfel, potrivit art. 46, alin. 5 din Codul Electoral, invocat de mai multe portaluri de ştiri, candidaţii „nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimțământul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante”. Acest articol însă nu se răsfrânge și asupra lui Shor, din moment ce acesta deja figura într-un dosar penal înainte de a fi înregistrat în cursa electorală.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan susține că, odată înscris în cursă, Shor ar avea protecţia de care beneficiază concurenţii electorali. „Abia din momentul de faţă, el se bucură de garanţia oferită tuturor candidaţilor. Măsura în privința lui, de arest la domiciliu, a fost emisă anterior. Acum, lasă avocaţii lui să meargă în judecată să ceară schimbarea acestei măsuri aplicate asupra lui. Faptul că el e înregistrat asta nu înseamnă automat că el iese din arestul la domiciliu”, a precizat Ciocan.

Am încercat să obţinem un răspuns de la Procuratura Anticorupţie prin care să aflăm dacă procurorii vor susţine posibila adresare a avocaţilor omului de afaceri în judecată pentru anularea arestului. Din răspunsul Adrianei Bețișor, procuror care se ocuă de dosarul lui Shor reiese că procurorii vor insista în continuare ca proaspătul candidat la alegerile locale să rămână în arest.

„El poate să iasă şi a ieşit din domiciliu doar citat de către mine, când a fost audiat. Cum adică să iasă din arestul la domiciliu, dacă este o încheiere a judecătorului de instrucţie şi atât timp cât nu este anulată de organul ierarhic superior, nimeni nu poate s-o anuleze. Sunt foarte multe motive de anulare, dacă se atestă temeiuri, dacă nu sunt temeiuri, respectiv el rămâne în arest la domiciliu până expiră termenul. Noi mergem pe poziţie şi susţinem temeiurile care au stat la baza aplicării măsurilor preventive de arest”, ne-a spus Adriana Beţişor.

Astfel, Shor ar putea să fie eliberat din arestul la domiciliu doar printr-o nouă hotărâre de judecată. Mandatul de arest eliberat pe numele lui Shor expiră abiaa la data de 6 iunie 2015. Până atunci, acesta ar urma să rămână în arest la domiciliu, după ce, recent, și Curtea de Apel a decis să mențină decizia Judecătoriei Buiucani.

Amintim că, Ilan Shor, învinuit în dosarul devalizării Băncii de Economii se află în arest la domiciliu din data de 6mai, arestul preventiv fiind instituit pe un termen de 30 de zile.

Astăzi, Shor a fost înregistrat oficial în cursa electorală.