Indicele Statului de Drept 2019: R. Moldova, la același nivel cu Vietnam și China

R. Moldova s-a plasat pe locul 83 din 126 de țări la capitolul „Indicele Statului de Drept”, potrivit raportului elaborat de organizația internațională „World Justice Project” (WJP). Țara noastră a acumulat 0,49 de puncte la fel ca și în 2018, într-un scor de la 0 la 1, unde 0 reprezintă nota minimă, iar 1 − nota maximă. Același scor l-au obținut Vietnam și China.

Timp de un an, R. Moldova nu a înregistrat îmbunătățiri semnificative. La fel ca în 2018 și în acest an țara noastră  obținut cel mai mic scor la capitolele: „lipsa corupției” (0,32 p., locul 109/126), „constrângeri asupra puterii guvernamentale” (0,43 p., locul 99/126), „aplicarea legislației” (0,42 p., locul 107/126) și „justiţia penală” (0,34 p., locul 97/126), iar cel mai bun scor la capitolul „ordine și securitate” (0,8 p., locul 28/126).

Sursa: worldjusticeproject.org

În raport Republica Moldova este inclusă în grupul țărilor din regiunea „Europa de Est și Asia Centrală”, în cadrul căruia se plasează locul 9/13. Pe locul întâi în regiune s-a plasat Georgia, urmată de Macedonia şi Bosnia și Herțegovina. Ultimele în clasamentul pe regiune s-au plasat Rusia, Uzbekistan şi Turcia.

Sursa: worldjusticeproject.org

În fruntea clasamentului WJP din acest an, cu cel mai bun scor, se află, statele nordice Danemarca, Norvegia şi Finlanda, iar ultimele clasate sunt Republica Democratică Congo, Cambodia şi Venezuela.

Studiul a fost realizat de organizația non-guvernamentală „The World Justice Project” al cărei scop este de a promova statul de drept pentru dezvoltarea egalității și oportunităților sociale în lume.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *