Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încă 20 de zile de…

Încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru Marina Tauber: „Se tem foarte mult că voi participa la proteste și că voi mobiliza mai multă lume”

Foto: partidulsor.md

Mandatul de arest la domiciliu în privința deputatei partidului Șor Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a fost prelungit cu încă 20 de zile. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA).

Decizia a fost luată miercuri, 23 noiembrie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial solicitarea procurorilor în privința vicepreședintei partidului politic.

„Decizia de astăzi a fost una așteptată, deși am sperat că judecătorii vor ține cont de buchea legii și vor lua o decizie profesionistă. Se vede că există o presiune foarte mare asupra procuraturii și instanțelor de judecată. Ei se tem foarte mult că eu voi participa la proteste și că voi mobiliza mai multă lume. Îi promit Maiei Sandu și celor din PAS că vor răspunde penal pentru fiecare lacrimă pe care am vărsat-o eu și oamenii mei apropiați. Împreună cu procurorii săi de buzunar, ea va înțelege ce înseamnă 124 de zile petrecute în arest”, a afirmat Marina Tauber, potrivit unui comunicat al partidului.

Curtea de Apel Chișinău a anulat, pe 25 octombrie 2022, decizia Judecătoriei Chișinău din 18 octombrie prin care Marina Tauber a fost plasată sub control judiciar, şi a dispus revenirea ei în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Pe 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de câteva ori.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „Șor”. Anterior, ZdG a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.