Principală  —  IMPORTANTE   —   Încă 20 de zile de…

Încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”

Arestul la domiciliu în privința fondatorului companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost prelungit cu încă 20 de zile. Decizia a fost luată marți, 12 septembrie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a declarat pentru Ziarul de Gardă că procurorii au solicitat instanței prelungirea arestului la domiciliu cu 30 de zile, însă judecătorii au admis parțial demersul procurorilor.

Pe 12 iulie 2023, Mihail Șaran a fost eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiindu-i stabilite mai multe restricții, printre care interzicerea de a ieși din locuință, interzicerea convorbirilor telefonice, recepționării și expedierii trimiterilor poștale și utilizării altor mijloace de comunicare, obligația de a menține în stare de funcționare mijloacele electronice de control și de a le purta permanent. Hotărârea a fost luată atunci de Elena Costiuc, magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pe 14 aprilie 2023, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost reținut de angajații Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției (IGP) într-o casă părăsită din localitatea Durlești, după o săptămână după ce s-a sustras de la urmărire penală. Ulterior a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13. Măsura preventivă a fost prelungită de mai multe ori.

Inițial, Mihail Șaran a fost reținut pe 19 ianuarie 2023 la Aeroportul Internațional Chișinău, chiar în momentul în care urma să părăsească R. Moldova, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, Șaran a fost plasat în arest preventiv, dar măsura i-a fost schimbată în arest la domiciliu de către Curtea de Apel Chișinău, „ceea ce a făcut posibilă sustragerea lui de la urmărirea penală”, conform PCCOCS. În acest stadiu al investigațiilor, prejudiciul estimat cifrează aproape 40 milioane lei, cu 158 de victime în R. Moldova.

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.

Până pe 2 martie 2023, pe numele lui Mihail Șaran și a companiei „Bismobil” au fost înregistrate 144 de plângeri pentru bucătării la comandă, care nu au fost livrate clienților, cu o sumă a prejudiciului de 18.116.867 lei și 11 plângeri au fost înregistrate pe contracte de împrumut, suma prejudiciului fiind de 558.500 de euro, a declarat anterior pentru ZdG, Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP).