Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cine este magistrata care…

DOC Cine este magistrata care a decis eliberarea din penitenciar și transferarea fondatorului Bismobil Kitchen în arest la domiciliu

Sursa foto: anticorupție.md

Elena Costiuc este magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a decis eliberarea din penitenciar a fondatorului companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, și transferarea acestuia în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Solicitată de Ziarul de Gardă, judecătoarea a spus că nu va comenta hotărârea pe care a emis-o.

Elena Costiuc activează în sistemul judecătoresc din martie 2012, atunci când a fost numită, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecătoare de instrucție la Judecătoria Ceadâr-Lunga. În noiembrie 2015, ea a fost transferată la Judecătoria Centru. Doi ani mai târziu, mai exact pe 22 martie 2017, Elena Costiuc a fost desemnată în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă. Magistrata activează la Judecătoria Chișinău de pe 3 noiembrie 2017, conform magistrat.md.

Anterior, ZdG a scris că în privința judecătoarei a fost cerută ridicarea imunității în dosarul interceptărilor ilegale. Astfel, la sfârșitul lunii decembrie 2019, Procuratura Generală anunța că a dispus urmărirea penală în privința a patru colaboratori ai Ministerului de Interne și a trei procurori vizați în dosarul interceptărilor ilegale. În cazul celor patru judecători vizați în dosar, procurorii anticorupție au expediat o sesizare către procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității și eliberarea acordului pentru a putea fi urmăriți penal. Astfel, în dosarul interceptărilor ilegale, potrivit surselor ZdG, procurorii anticorupție au cerut ridicarea imunității în privința judecătorilor: Elena Costiuc, Nicolae Corcea, Sergiu Ciobanu și Svetlana Tizu.

Magistrata Elena Costiuc de la Judecătoria Chişinău a examinat şi i-a dat câştig de cauză în două dosare contravenţionale fostului ei şef, avocatul Aureliu Colenco. Elena Costiuc, anterior Carpenco, a fost pe post de grefieră, apoi şi de consilieră a lui Colenco, pe când acesta deţinea funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Economice, lichidată în 2012. Prima hotărâre în privinţa lui Colenco a fost pronunţată de Elena Costiuc la 18 iulie 2019. Avocatul fusese amendat de poliţie cu 1500 de lei şi trei puncte de penalizare pentru ignorarea unui indicator rutier, care arăta că la locul respectiv oprirea şi staţionarea mijloacelor de transport este interzisă. În lipsa agentului constator, Elena Costiuc a anulat procesul verbal întocmit de acesta pe numele lui Aureliu Colenco, motivând că „agentul constatator a întocmit procesul-verbal cu privire la contravenție și a aplicat sancțiunea contravențională doar în baza propriilor presupuneri, nefiind prezentate alte probe care să demonstreze vinovăţia petiționarului”, notează anticorupție.md.

Miercuri, 12 iulie, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost eliberat din arest preventiv și urmează să fie transferat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Judecătoarea Elena Costiuc a admis parțial demersul procurorilor PCCOCS cu privire la prelungirea măsurii preventive – „arestarea preventivă” în privința lui Mihail Șaran. Astfel, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen” a fost transferat în arest la domiciliu, fiindu-i stabilite mai multe restricții, printre care interzicerea de a ieși din locuință, interzicerea convorbirilor telefonice, recepționării și expedierii trimiterilor poștale și utilizării altor mijloace de comunicare, obligația de a menține în stare de funcționare mijloacele electronice de control și de a le purta permanent.

Sursa doc: ZdG

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.

Până pe 2 martie 2023, pe numele lui Mihail Șaran și a companiei „Bismobil” au fost înregistrate 144 de plângeri pentru bucătării la comandă, care nu au fost livrate clienților, cu o sumă a prejudiciului de 18.116.867 lei și 11 plângeri au fost înregistrate pe contracte de împrumut, suma prejudiciului fiind de 558.500 de euro, a declarat anterior pentru ZdG, Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP).