Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Valoarea prejudiciului în dosarul „Bismobil-Kitchen”…

Valoarea prejudiciului în dosarul „Bismobil-Kitchen” depășește 1,4 milioane de euro. Fondatorul companiei rămâne în arest pentru încă 30 de zile

Fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, investigat pentru escrocherie, rămâne în arest pentru încă 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Pentru participație la comiterea infracțiunii de escrocherie a fost prelungit arestul cu 30 de zile pentru încă 3 angajați ai Bismobil, iar altor 5 angajați le-a fost prelungit arestul la domiciliu cu 30 de zile.

Până la această dată, pe numele lui Mihail Șaran și a companiei „Bismobil” au fost înregistrate 144 de plângeri pentru bucătării la comandă, care nu au fost livrate clienților, cu o sumă a prejudiciului de 18.116.867 lei și 11 plângeri au fost înregistrate pe contracte de împrumut, suma prejudiciului fiind de 558.500 de euro, a declarat pentru ZdG, Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Bismobil Kitchen versus Bismobil – Invest. Noi dezvăluiri

În paralel cu activitatea companiei Bismobil Kitchen, cunoscută prin faptul că a prejudiciat sute de clienți care au achitat mii de euro pentru realizarea și instalarea bucătăriilor la comandă, pe care clienții nu le-au mai primit până în momentul când compania și-a închis show-room-urile din țară și de peste hotare, pe piața din R. Moldova activa și compania Bismobil – Invest.

Compania de Investiții care promitea cotă-parte la o afacere internațională, avea mai multe scheme de investiții pentru persoanele fizice care doreau să-și deschidă o afacere peste hotarele țării. Potrivit publicității plasate pe site-ul companiei, persoana care investea minim 30 de mii de euro în Bismobil, devenea co-fondator al unei companii străine și deținea o cotă-parte de 50% din aceasta. O altă modalitate de a obține profit, pentru persoanele fizice, erau contractele de împrumut pe care compania le încheia cu o dobândă anuală de 35%.

„Începe să obții plăcere din venit pasiv”

Sub sloganul „Investește sigur într-un business local, care se dezvoltă internațional. Începe să obții plăcere din venit pasiv”, compania a încheiat cu mai multe persoane fizice contracte de investiții, dar și contracte de împrumut cu o dobândă anuală de 35%. 

Ziarul de Gardă a reușit să vorbească cu câțiva dintre păgubiții care au încheiat Contracte de împrumut cu Bismobil. Aceștia nu și-au recuperat banii pe care i-au oferit cu împrumut și nici dobânda promisă. Ei au scris plângeri la Poliție și Procuratură și speră că își vor recupera banii.

Ludmila povestește că și-a făcut bucătăria la comandă la Bismobil și fiind mulțumită, atât de produs, cât și de serviciu prestat a investit cu încredere în compania Bismobil, atunci când i s-a propus acest lucru. Ludmila a încheiat Contract de împrumut cu Bismobil în octombrie 2021 pentru o perioadă de 12 luni, în valoare de 30 de mii de euro. În octombrie 2022, când Bismobil era deja în incapacitate de plată, Ludmila ar fi trebuit să-și retragă cele 30 de mii de euro împrumutate, plus dobânda calculată în valoare de circa 10 mii de euro.

Ion, un alt client Bismobil, ne-a povestit că a văzut anunțul sponsorizat al Bismobil-Invest pe Facebook în care promitea că „investești capitalul pentru ca noi să avem posibilitatea să ne extindem rapid și obții pasiv și cotă parte dintr-o afacere internațională” și le-a scris un mesaj. La 3 noiembrie 2022, Ion a oferit companiei un împrumut 30 de mii de euro.

„În momentul când negociam condițiile contractuale nu era clar că compania ar fi avut probleme. Din contra, compania ne asigura că le merg treburile foarte bine și că se dezvoltă activ. La încheierea contractului de împrumut, Mihail Șaran ne-a declarat mândru că vor obține un profit de 150% pe an pentru suma pe care am oferit-o cu împrumut.

Ne-am gândit că acești oameni sunt profesioniști, știu ce fac și cum fac. Nu aveam dubii. Mai târziu am aflat că ei făceau aceste promisiuni în timp ce erau în imposibilitatea de a-și onora alte contracte de împrumut.

În timp ce nu puteau să-și onoreze contractele ajunse la scadență, ei se uitau în ochii noștri și ne asigurau că la ei totul este foarte bine și că știu să înmulțească foarte ușor banii”, ne-a declarat Ion.

Un alt client, care se află în Anglia, ne-a declarat că la sfârșitul anului 2022 ar fi trebuit să achite rata la apartament cu cei 30 de mii de euro dați spre împrumut și cu dobânda pe care ar fi obținut-o din tranzacția cu Bismobil, dar a fost nevoit să-și ia un credit.

Fondatorul Bismobil Kitchen, Mihail Șaran a fost arestat pe 19 ianuarie 2023, după ce acesta ar fi înșelat mai mulți clienți care comandaseră produsele companiei.

Pe 19 ianuarie, Ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală  și ai Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), l-au reținut pe fondatorul Bismobil Kitchen, după ce „acesta ar fi înșelat mai mulți clienți care comandaseră produsele companiei”.

Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, măsura preventivă a arestului în privința fondatorului Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, a fost prelungită pentru încă 20 de zile, a confirmat pentru Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt PCCOCS, Emil Gaitur.

Ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în comun cu ofițerii Direcției generale urmărire penală (DGUP), sub conducerea PCCOCS, au efectuat încă 9 percheziții la persoane implicate în „schema infracțională în dosarul escrocheriilor” comise de compania „Bismobil Kitchen”, anunțau autoritățile R. Moldova într-un comunicat pe data de 8 februarie.

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.

La 10 ani de la înregistrarea în R. Moldova a firmei „Bismobil” SRL, Mihail Șaran, fondatorul companiei, care a ajuns, între timp, să gestioneze în țară, dar și peste hotare, zeci de companii, prin intermediul cărora se comercializau bucătării la comandă. El a fost arestat pentru 20 de zile, după ce oamenii legii au constatat că „ar fi înșelat mai mulți clienți care comandaseră produsele companiei”. Oamenii așteaptă să fie despăgubiți, după ce au rămas fără bucătăriile comandate, dar și fără banii achitați în avans pentru acestea la semnarea contractelor. 

În ultimii ani, atât în R. Moldova, cât și în România, Șaran a participat, direct sau indirect, la fondarea a zeci de companii. Totodată, activitatea brandului s-a extins și în alte țări. Așa cum anunță Dumitru Marian, administratorul firmei „Bismobil Kitchen Belgia”, aceste firme, deși comercializau „bucătării la comandă”, nu le produceau, fiind doar un intermediar între client și producătorii de mobilă. „Bismobil” era firmă de concept și vânzări, iar producția se făcea la fabrici subcontractate, care preluau proiectul și se ocupau de producție, livrare, instalare”, afirmă Dumitru Marian. 

Ziarul de Gardă a intrat în „bucătăria” companiilor care activau sub umbrela „Bismobil Kitchen” (kitchen – bucătărie, traducere din engleză, n.r.), pentru a discuta atât cu unii clienți păgubiți, cât și cu persoane din interiorul firmelor. 

„Noi am strâns mult timp acești bani și bucătăria ar fi trebuit să fie cea mai mare investiție din apartamentul nostru”

Daria este una dintre clienții din R. Moldova ai „Bismobil Kitchen”, care riscă să rămână fără bucătăria comandată, dar și fără bani. Ea a declarat pentru ZdG că a achitat în octombrie 2022 prețul integral al unei bucătării – 7500 de euro, la semnarea contractului. „Mă tem că rămân fără bucătărie și fără bani. Persoana care mi-a luat primele măsuri, mi-a scris mesaj că nu mai lucrează în cadrul companiei, iar la alte numere de telefon nu răspunde nimeni. O să depun o plângere la poliție”, ne-a zis ea.

O altă clientă ne-a declarat că a semnat contractul în noiembrie 2021, în timpul unei promoții a companiei și că a beneficiat de o ofertă avantajoasă. Termenul de livrare a bucătăriei era iulie 2022, iar avansul de 70% (87 de mii de lei) a fost achitat la semnarea contractului. 

Fondatorul businessului „Bismobil”, implicat în fondarea și administrarea a zeci de firme

Datele publice arată că Mihail Șaran este fondator sau cofondator la nu mai puțin de nouă firme și în R. Moldova. Compania mamă, „Bismobil” SRL, a fost înființată în R. Moldova în 2012, iar Șaran figurează ca unic proprietar și administrator. Aceleași informații publice arată că în 2021 firma declara pierderi de 750 de mii de lei, la vânzări de circa 5 milioane de lei. Celelalte companii afiliate cu brandul „Bismobil” au fost fondate recent, în anii 2020 sau 2021, iar la majoritatea dintre ele Șaran este asociat cu alte persoane, multe dintre ele angajate în cadrul companiilor care activau sub umbrela brandului „Bismobil”. În toate aceste firme Mihail Șaran deține cea mai mare cotă parte. Acesta deține cota parte majoritară și în cadrul companiei „BK Corporation”, fondată în 2021, care, la rându-i, a participat la fondarea altor șase firme. De obicei, în ultimii ani, contractele cu clienții pentru comercializarea bucătăriilor erau semnate din numele acestor companii și nu din numele firmei „Bismobil” SRL. 

La fel ca și în România, multe dintre aceste firme o au în calitate de administratoare pe Andriana Brașoveanu. Datele publice arată că Brașoveanu administrează sau are calitatea de fondatoare la nu mai puțin de 16 companii din R. Moldova. Informațiile de pe profilul ei de Linkedin arată că ea, din 2017 este avocata companiei „Bismobil” SRL, dar și avocata firmei „Bismobil Kitchen” din România, înregistrată la Iași în 2020.