Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul viceministru MAI, care și-a…

Fostul viceministru MAI, care și-a scos în vânzare pe site-ul 999.md casa de milioane, își scapă averea de confiscare

Colaj ZdG

Ion Țurcan, fost viceministru de Interne și ex-președinte al raionului Criuleni, constatat cu avere nejustificată în urma unui material publicat de Ziarul de Gardă, și-a scăpat averea de confiscare. Se întâmplă după ce magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) împotriva deciziei Curții de Apel (CA) Chișinău, prin care actul de constatare emis de ANI în privința lui Țurcan a fost anulat. Decizia CSJ este irevocabilă. În continuare, numele lui Țurcan figurează într-un dosar pentru îmbăgățire ilicită, instrumentat de Procuratura Anticorupție.

Extras din încheierea CSJ din 15 martie 2023

În mai 2021, Autoritatea Națională de Intergritate (ANI) anunța că fostul viceministru al MAI era vizat într-un control al averii, după ce ZdG a publicat un articol despre casa de milioane a generalului. Potrivit ANI, procedura de control a fost demarată în baza unei autosesizări.

Citiți și: DOC, FOTO/ Casa de milioane a unui fost viceministru MAI, scoasă în vânzare sau schimb pentru un apartament, materiale de construcție sau mașină

La 8 octombrie 2021, ANI a emis actul de constatare în privința lui Țurcan, fiind constatată o diferență substanțială în mărime de aproximativ 390 de mii de lei între averea dobândită și veniturile realizate, precum și deținerea nejustificativă a acesteia.


12 zile mai târziu, adică la 20 octombrie 2021, Țurcan a depus cerere de chemare în judecată împotriva ANI, cerând anularea actului de constatare.

Acesta a cerut anularea actului pe motiv că la examinarea cauzei i-ar fi fost încălcat „dreptul de a fi invitat pentru audieri, pentru a i se explica în ce anume constă diferența între avere şi venituri, precum şi în vederea oferirii posibilității de a argumenta inspectorului netemeinicia aparentelor discrepanțe între averea deținută și veniturile realizate”.

Prin hotărârea din 12 decembrie 2022 a Curţii de Apel Chişinău cererea de chemare în judecată depusă de Țurcan a fost acceptată, iar actul remis de ANI în privința lui a fost anulat.

O zi mai târziu, adică la 13 decembrie 2022, ANI a depus recurs nemotivat împotriva hotărârii din 12 decembrie 2022 a Curţii de Apel Chişinău. Ulterior, la 16 februarie 2023 Autoritatea a depus recurs motivat solicitând admiterea cererii de recurs, casarea hotărârii instanţe de apel cu emiterea unei noi decizii de respingere integrală a acţiunii.

La 15 martie curent, un complet de judecători ai CSJ, cu Tamara Chișca-Doneva în calitate de președintă a completului, iar Aliona Miron și Iurie Bejenaru, în calitate de judecători, a declarat rezulsul ANI drept inadmisibil, încheierea fiind irevocabilă.

Fostul viceministru de Interne Ion Țurcan a fost reținut la 24 noiembrie 2021, după ce procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul său.

Procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc a confirmat atunci pentru ZdG că Ion Țurcan este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Ancheta a fost demarată de Procuratura Anticorupție (PA), la sesizarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care la rândul său s-a autosesizat în baza unui material realizat de ZdG în luna aprilie 2021, în care relatam despre casa de milioane scoasă în vânzare de fostul viceministru de Interne și ex-președintele raionului Criuleni.

În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit că, pentru anul 2019, fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei, ca urmare a examinării tuturor veniturilor și cheltuielilor acestuia.

În aprilie curent, ZdG a scris că generalul Ion Țurcan, fost viceministru al afacerilor interne, care timp de 10 luni a deținut funcția de președinte al raionului Criuleni din partea PDM, și-a scos în vânzare casa de lux, situată pe malul Nistrului. Acesta este gata să dea locuința la schimb cu un apartament, materiale de construcție și chiar cu o mașină. Proprietar al imobilului însă se prezintă un bărbat pe nume Alexandru, care pe site-ul de anunțuri, prin intermediul căruia Țurcan încearcă să își vândă imobilul, are publicate anunțuri doar cu privire la automobile.

Deși în declarațiile de avere și interese personale, fostul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” scria că locuința a fost obținută printr-un act de donație și că valoarea acesteia este de 125 de mii de lei, pe site-ul de anunțuri prețul cerut era de 320 de mii de euro, echivalentul a peste 6,8 milioane de lei sau de 55 de ori mai mult decât acesta indică în actele prezentate Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Locuința de lux cu suprafața de 160 de metri pătrați este situată pe un teren de 27 de ari pe malul Nistrului, raionul Criuleni. Casa cu două niveluri a fost înregistrată la cadastru în luna iulie 2020, la șase luni după ce Țurcan a renunțat la funcția de președinte al raionului Criuleni. Între timp, Țurcan a vândut imobilul.

Generalul de la Interne şi afacerile cu ţigări

De-a lungul timpului, numele lui Ion Ţurcan a fost vehiculat în diverse scandaluri. În perioada comunistă, plecase la pensie. Se vorbea că s-ar fi retras în urma unui conflict cu Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la „Fulger”.

În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus şefului statului pentru avansare în grad de general. Încolţit de presă, Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine. A fost iniţiată o anchetă penală, care, însă, a demonstrat contrariul. Atunci, totuşi, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.

În perioada martie 2015 – noiembrie 2017, Țurcan a deținut funcția de viceministru de Interne, iar ulterior a fost numit în calitate de reprezentant al Biroului pentru combaterea criminalităţii organizate şi a infracţiunilor deosebit de periculoase pe teritoriul CSI.

În martie 2019 a fost ales președinte al raionului Criuleni din partea PDM, asigurând mandatul până la alegerile locale din toamna aceluiași an.