Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Fostul viceministru de…

ULTIMA ORĂ Fostul viceministru de Interne Ion Țurcan, reținut pentru 72 de ore într-un dosar de îmbogățire ilicită, pornit după o investigație ZdG

Colaj ZdG

Fostul viceministru de Interne Ion Țurcan, ex-președintele raionului Criuleni, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că și-a scos casa de milioane, situată pe malul Nistrului, în vânzare, a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Ion Țurcan este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită.

Procurorii anticorupție au efectuat miercuri dimineață, 24 noiembrie, percheziții la domiciliul fostului viceministru de Interne Ion Țurcan, ex-președintele raionului Criuleni, despre care ZdG a scris anterior că și-a scos casa de milioane, situată pe malul Nistrului, în vânzare.

Totodată, procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc a confirmat pentru ZdG că Ion Țurcan este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită, iar procurorii au efectuat percheziții la domiciliul din mun. chișinău al acestuia. Ancheta a fost demarată de Procuratura Anticorupție (PA), la sesizarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care la rândul său s-a autosesizat în baza unui material realizat de ZdG în luna aprilie curent, în care relatam despre casa de milioane scoasă în vânzare de fostul viceministru de Interne și ex-președintele raionului Criuleni a fost constatat cu avere nejustificată.

Verificările ANI au fost efectuate pentru perioada deținerii de către Țurcan a mai multor funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și funcției de președinte de raion.

În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit că, pentru anul 2019, fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei, ca urmare a examinării tuturor veniturilor și cheltuielilor acestuia.

În aprilie curent, ZdG a scris că generalul Ion Țurcan, fost viceministru al afacerilor interne, care timp de 10 luni a deținut funcția de președinte al raionului Criuleni din partea PDM, și-a scos în vânzare casa de lux, situată pe malul Nistrului. Acesta este gata să dea locuința la schimb cu un apartament, materiale de construcție și chiar cu o mașină. Proprietar al imobilului însă se prezintă un bărbat pe nume Alexandru, care pe site-ul de anunțuri, prin intermediul căruia Țurcan încearcă să își vândă imobilul, are publicate anunțuri doar cu privire la automobile.

Deși în declarațiile de avere și interese personale, fostul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” scria că locuința a fost obținută printr-un act de donație și că valoarea acesteia este de 125 de mii de lei, pe site-ul de anunțuri prețul cerut era de 320 de mii de euro, echivalentul a peste 6,8 milioane de lei sau de 55 de ori mai mult decât acesta indică în actele prezentate Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Locuința de lux cu suprafața de 160 de metri pătrați, înregistrată pe numele lui Ion Țurcan, este situată pe un teren de 27 de ari pe malul Nistrului, raionul Criuleni. Casa cu două niveluri a fost înregistrată la cadastru în luna iulie 2020, la șase luni după ce Țurcan a renunțat la funcția de președinte al raionului Criuleni.

Generalul de la Interne şi afacerile cu ţigări

De-a lungul timpului, numele lui Ion Ţurcan a fost vehiculat în diverse scandaluri. În perioada comunistă, plecase la pensie. Se vorbea că s-ar fi retras în urma unui conflict cu Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la „Fulger”.

În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus şefului statului pentru avansare în grad de general. Încolţit de presă, Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine. A fost iniţiată o anchetă penală, care, însă, a demonstrat contrariul. Atunci, totuşi, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.