DOC, FOTO/ Casa de milioane a unui fost viceministru MAI, scoasă în vânzare sau schimb pentru un apartament, materiale de construcție sau mașină – Ziarul de Gardă
 • DOC, FOTO/ Casa de milioane a unui fost viceministru MAI, scoasă în vânzare sau schimb pentru un apartament, materiale de construcție sau mașină

  DOC, FOTO/ Casa de milioane a unui fost viceministru MAI, scoasă în vânzare sau schimb pentru un apartament, materiale de construcție sau mașină
  Colaj ZdG
  12 aprilie 2021 | 15:50

  Generalul Ion Țurcan, fost viceministru al afacerilor interne, care timp de 10 luni a deținut funcția de președinte al raionului Criuleni din partea PDM, și-a scos în vânzare casa de lux, situată pe malul Nistrului. Acesta este gata să dea locuința la schimb cu un apartament, materiale de construcție și chiar cu o mașină. Proprietar al imobilului însă se prezintă un bărbat pe nume Alexandru, care pe site-ul de anunțuri, prin intermediul căruia Țurcan încearcă să își vândă imobilul, are publicate anunțuri doar cu privire la automobile.

  Deși în declarațiile de avere și interese personale, fostul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” scrie că locuința a fost obținută printr-un act de donație și că valoarea acesteia este de 125 de mii de lei, pe site-ul de anunțuri prețul cerut este de 320 de mii de euro, echivalentul a peste 6,8 milioane de lei sau de 55 de ori mai mult decât acesta indică în actele prezentate Autorității Naționale de Integritate (ANI).

  Locuința de lux cu suprafața de 160 de metri pătrați, înregistrată pe numele lui Ion Țurcan, este situată pe un teren de 27 de ari pe malul Nistrului, raionul Criuleni. Casa cu două niveluri a fost înregistrată la cadastru în luna iulie 2020, la șase luni după ce Țurcan a renunțat la funcția de președinte al raionului Criuleni.


  La nouă luni după ce a fost dat în exploatare, imobilul, aflat la 5 km de barajul de pe Nistru, a fost expus vânzării prin intermediul unei platforme de anunțuri.

  Potrivit anunțului de vânzare, alături de casă se regăsesc „o saună magnifică realizată din bușteni, terasă cu șemineu din vitralii și materiale scumpe, garaj pentru 3 mașini, piscină cu hidromasaj și iluminat, o pivniță veche de 6 metri adâncime, o fântână cu iluminat și baldachin pentru relaxare, mangal pentru odihnă activă, o încăpere pentru servitori/pază”.

  Publicitate
  Publicitate

  Tot din anunț aflăm că „la construcția obiectului au fost folosite materiale de cea mai înaltă calitate precum clincher, marmura, granitul și travertin”.


  Fostul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” propune patru modalități de vânzare a imobilului – prin ipotecă, cu o primă rată de 100 de mii de euro, sau prin schimb cu un apartament sau o altă proprietate imobiliară. Casa de lux mai poate fi schimbată pentru materiale de construcție – beton, armatură, BCA, sau cu o mașină + o anumită sumă de bani.

  Casa de lux se regăsește în ultima declarație de avere și interese personale depusă de Ion Țurcan la 9 ianuarie 2020, atunci când a renunțat la funcția de președinte al raionului Criuleni. Acesta indică că imobilul a fost obținut în 2002, printr-un act de donație, și că valoarea acestuia este de 125 de mii de lei.

  Țurcan mai indică că pe parcursul anului 2019 a vândut două automobile – o Skoda Kodiaq pentru 600 de mii de lei și o Dacia Duster pentru 290 mii de lei. Tot în 2019 acesta a achiziționat un automobil marca Dacia Duster, a cărui valoare indicată este de 14 700 de euro, și un Land Rover Discover, fabricat în 2015, a cărui valoare indicată este de 549 de mii de lei (circa 25 700 euro).


  Anunțul despre vânzarea casei luxoase de pe platforma de anunțuri este semnat de „alexautogroup”, profil care mai are publicate anunțuri, însă toate cu privire la automobile. Ziarul de Gardă l-a contactat pe autorul anunțului, care ne-a spus că se numește Alexandru și că locuința îi aparține.

  „Da. Îmi aparține. Acolo totul este în regulă, pe documente, totul a fost dat în exploatare, totul este în regulă. Se poate de văzut ce propuneri aveți, analizăm și poate găsim un numitor comun”, ne-a spus bărbatul.

  Întrebat de ce vinde casa, acesta a motivat că „s-au dus copiii și deja casa este prea mare pentru noi”, iar inițialele „I&E” de pe caldarâm sunt pentru că „Asta așa ne-a plăcut”.

  Publicitate

  După ce i-am spus că suntem jurnaliști și că am constatat că locuința de lux îi aparține generalului Ion Țurcan, bărbatul ne-a replicat „Și aveți de lucru, da?” și a întrerupt apelul telefonic.

  Generalul de la Interne şi afacerile cu ţigări

  De-a lungul timpului, numele lui Ion Ţurcan a fost vehiculat în diverse scandaluri. În perioada comunistă, plecase la pensie. Se vorbea că s-ar fi retras în urma unui conflict cu Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la „Fulger”.

  În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus şefului statului pentru avansare în grad de general. Încolţit de presă, Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine. A fost iniţiată o anchetă penală, care, însă, a demonstrat contrariul. Atunci, totuşi, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.

  În perioada martie 2015 – noiembrie 2017, Țurcan a deținut funcția de viceministru de Interne, iar ulterior a fost numit în calitate de reprezentant al Biroului pentru combaterea criminalităţii organizate şi a infracţiunilor deosebit de periculoase pe teritoriul CSI.

  În martie 2019 a fost ales președinte al raionului Criuleni din partea PDM, asigurând mandatul până la alegerile locale din toamna aceluiași an.

  Citește și: „Păcatele” şi afacerile noilor viceminiştri
  Generalul care şi-a pierdut pistolul
  SECRET: Cine (nu) îl vrea pe Ion Ţurcan general?

  Anterior, ZdG a scris că numele lui Ion Ţurcan a fost legat şi de omorul lui Igor Ţurcan, om de afaceri şi preşedintele Federaţiei de Tenis din Moldova, din vara 2011. Ancheta, încă, nu a demonstrat cine a comis acea crimă.

  De-a lungul carierei sale la Ministerul Afacerilor Interne, Țurcan a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv de dare de mită (100 de mii de euro) pentru a primi gradul de general de poliție.

  În luna mai 2015, în biroul lui Ţurcan au avut loc percheziţii. Ancheta internă pe numele lui Ţurcan a fost pornită după ce premierul de atunci, Chiril Gaburici, a dat indicaţii cu privire la verificarea plăcuțelor de înmatriculare false ale mașinii cu care circula șeful IGP de atunci, Gheorghe Cavcaliuc, și organizarea unui concurs public pentru numirea unui șef plenipotențiar la Inspectorat.

  În octombrie 2020, Jurnal.md scria că Țurcan ar fi stat la cârma unei piramide criminale care ar fi dirijat și controlat circuitul ilegal de armament, substanțe narcotice și mărfuri din și în R. Moldova prin perimetrul transnistrean. Sursa citată mai scria că Țurcan ar intenționa să revină la șefia Batalionului cu destinație specială „Fulger”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Directorul SIS: „Rusia a crescut numărul de militari care păzesc depozitul de muniții din Transnistria”

  Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozit…
  Directorul SIS: „Rusia a crescut numărul de militari care păzesc depozitul de muniții din Transnistria”

  O față nevăzută a pandemiei: copiii cu autism și familiile lor

  Laura Catărău Pandemia NU s-a terminat. Pandemia e ACUM. După 2 ani de la începutul acesteia, este tot mai greu să vedem luminița de la capătul tunelului. O fațetă a pandemiei e cea a copiilor cu autism, pentru…
  O față nevăzută a pandemiei: copiii cu autism și familiile lor

  O indemnizație de merit – cât trei pensii ale unui chirurg notoriu

  Nu voi vorbi aici despre ultimul eveniment dedicat acordării indemnizației de merit pentru realizări deosebite și pentru recompensarea unor activități de notorietate în domeniul culturii. În ultimele zile s-a s…
  O indemnizație de merit – cât trei pensii ale unui chirurg notoriu