Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul procuror al municipiului Chișinău…

Fostul procuror al municipiului Chișinău îi dă replica ministrului Justiției

„Prima și cea mai importantă condiție pentru reformarea justiției, lichidarea corupției și apariția premizelor pentru constituirea statului de drept într-o societate este libertatea totală și independența reală a presei, respectarea drepturilor jurnaliștilor la liberă exprimare și accesul nestingherit la informație”, crede Ivan Diacov, fostul procuror al mun. Chișinău, acesta reacționând la afirmațiile noului ministru al Justiției, care a spus în cadrul unei emisiuni tv că pentru asanarea corupției e nevoie de mai multe acțiuni care „trebuiesc aplicate sistemic, fără gălăgie, fără presă”.

„Ipoteza dumneavoastre precum că lichidarea corupției în justiție și reformarea acesteia este posibilă, prin acțiuni sistemice, fără „gălăgie și fără presă” eu o socot total greșită și dăunătoare. Dimpotrivă, prima și cea mai importantă condiție pentru reformarea justiției, lichidarea corupției și apariția premizelor pentru constituirea statului de drept într-o societate este libertatea totală și independența reală a presei, respectarea drepturilor jurnaliștilor la liberă exprimare și accesul nestingherit la informație. Toleranța zero față de procurorii și judecătorii corupți, critica publică permanentă a acțiunilor lor ilegale, demiterea din funcții și tragerea la răspundere penală a acestora pentru negligență criminală și abuz în serviciu – iată calea cea mai scurtă și eficientă de reformare a justiției”, scrie Ivan Diacov, fostul procuror al mun. Chișinău, pe o rețea de socializare.

Reacția lui Ivan Diacov vine la scurt timp după ce Alexandru Tănase a declarat, citat de ziarulnational.md, în cadrul unei emisiuni la PRIME TV, post deținut de Vladimir Plahotniuc că, de fapt, „corupția trebuie combătută, dar sunt categoric împotriva campaniilor anticorupție. Orice campanie denaturează esența oricărei intenții, deoarece e făcută pentru public. Ea dă bine la TV. Se arată cătușe, spectacol. Acest spectacol nu rezolvă problema. Problema corupției în rândul judecătorilor trebuie rezolvată de Agenția Națională de Integritate, de Inspecția Judiciară, care trebuie scoasă în afara Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Această inspecție trebuie plasată într-o zonă unde ar avea toată independența ca să dea soluții obiective. Trebuie să avem un CSM care nu ar tolera și nu ar acoperi anumite acțiuni de corupție, care ar putea fi eventual depistate. Aceste acțiuni și metode trebuiesc aplicate sistemic, fără gălăgie, fără presă. Astfel, într-o perioadă de câțiva ani, ar fi asanat mediul judecătorilor”.