Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul procuror al Capitalei Ștefan…

Fostul procuror al Capitalei Ștefan Șaptefraț a fost denunțat la PG de ANI. Constatările inspectorului de integritate în privința ex-procurorului de Chișinău

Ștefan Șaptefraț

Responsabilii de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) au depus un denunț la Procuratura Generală (PG) pe numele fostului procuror șef al Procuraturii Chișinău, Ștefan Șaptefraț, care în martie 2020 a plecat din organele procuraturii.

Reprezentanții ANI menționează că denunțul a fost făcut în baza unei proceduri de control al averii pe numele acestuia, în cadrul căruia inspectorul de integritate a identificat o posibilă schemă de spălare de bani și caracterul dubios a provenienței unor sume de bănești, care au fost acordate sub formă de împrumuturi.

Potrivit ANI, controlul pe avere a fost inițiat la începutul anului 2020, care a  fost desfășurat pentru perioada 2013 – 2020, fiind extins pe numele membrilor familiei și copiilor minori. Șaptefrați a activat în organele procuraturii din anul 1998, având două pauze de activitate.  În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat trei neconcordanțe, care nu se încadrează în perioada supusă controlului, dar cad sub incidența legislației penale.  În 2008,  acesta a intrat în posesia unui bun imobil în municipiul Chișinău contra sumei de 11,6 milioane de lei, iar, peste aproximativ un an, a achiziționat cu 5 milioane de lei două terenuri pentru construcții în raionul Ialoveni.

De asemenea, când devine subiect al declarării, în declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2014, acesta a indicat că i-au fost rambursate două împrumuturi bănești în sumă totală de peste 6,7 milioane de lei, pe care le-ar fi acordat unui SRL. Din informațiile obținute la dosar, inspectorul observă că activitatea acestui SRL a fost una neprofitabilă. Chiar dacă SRL-ul a vândut activele sale de peste 3 milioane de lei, acesta nu dispuneau de suma necesară pentru a acoperi datoria față de subiect. Prin urmare, apare o neclaritate referitoare la această sumă.

În denunțul către Procuratură, inspectorul invocă și despre un împrumut în sumă de 100 de mii de euro, pe care concubina fostului procuror-șef, care nu a înregistrat activități remunerate, l-ar fi acordat unei persoane fizice. În contextul dat, a apărut bănuiala rezonabilă cu privire la legalizarea unor sume bănești cu proviniență necunoscută.

Astfel, inspectorul a solicitat instituției penale să examineze toate aceste circumstanțe și să fie luate măsurile necesare pentru elucidarea acestor fapte. Totodată, dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul procuror – șef este obligat de lege să își rectifice declarația de avere și interese personale la eliberare, în termen de 30 de zile.


Ștefan Șaptefrați a demisionat din organele Procuraturii la doar o săptămână distanță după ce Ziarul de Gardă a publicat investigația Cum să devii milionar prin împrumuturi nerambursate și promisiuni ilegale neonorate. În rolul principal — fiul procurorului-șef al Capitalei. ZdG a relatat despre cum Pavel Șaptefraț, unul dintre fiii lui Ștefan Șaptefraț, a împrumutat, fără a întoarce, zeci de mii de euro, dolari și lei moldovenești. Tot el a cerut și a primit bani după ce a promis că va obține Green Card, viză pentru SUA sau alte facilități mai multor persoane pe care s-a oferit să le ajute, făcând referire, inclusiv, la relațiile pe care le are.

Ştefan Şaptefraţ a fost din august 2017, şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Anterior, în anii 2016-2017, a fost șef-adjunct al PA, iar din 2014 a deținut funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii de Transport. Acesta a plecat și a revenit în sistemul procuraturii de două ori în ultimul deceniu.

În 2008, fiind procuror în secția nr.1, Direcția control al urmăririi penale, Şaptefraţ a cumpărat de la SRL „NourCo” un teren cu o construcție nefinalizată pe str. Sarmizegetusa din Chişinău pentru 11,65 milioane de lei, deși salariul său de funcţie era de doar câteva mii de lei. Despre tranzacția procurorului a aflat conducerea PG, iar peste trei luni, în septembrie 2008, acesta era eliberat din funcţie, din proprie inițiativă, printr-un ordin al procurorului general. 

La scurt timp după plecarea din organele Procuraturii, Şaptefraţ procura un alt teren, la Mileștii Mici, Ialoveni, plătind 6,37 milioane de lei, dar şi un teren agricol de 1,3 ha. În decembrie 2008, acesta obținea licența de avocat, dar peste jumătate de an revenea în procuratură, în funcția sa anterioară, cea de procuror în secția nr.1, Direcția control al urmăririi penale.

După revenirea în PG, în urma unor articole din presă, Colegiul Disciplinar al PG iniția pe numele său o procedură disciplinară, deoarece nu ar fi prezentat declaraţii despre veniturile şi proprietățile sale nici după plecarea din organele procuraturii, nici la reangajare. În februarie 2010, procedura disciplinară era încetată, pe motiv că expirase termenul legal de aplicare a sancțiunii. Totuși, în urma acestui caz, în aprilie 2010, Şaptefraţ era delegat pe o lună la Procuratura Soroca.

La sfârşit de aprilie 2010, pleca din nou din sistem, în baza unei alte cereri de demisie. Fiind avocat, în octombrie 2010, Şaptefraţ vindea terenul şi construcția de pe str. Sarmizegetusa Întreprinderii cu Capital Străin „Shan Lian International Group”, proprietara Centrului Comercial „Megapolis” luând pe ele 19,5 milioane de lei, cu 8 milioane mai mult decât plătise inițial. În decembrie 2013, Şaptefraţ îşi suspenda activitatea de avocat şi revenea în Procuratură, fiind numit, la câteva luni de la revenire, în octombrie 2014, procuror interimar al Procuraturii de Transport. 

Conform declarațiilor de avere și interese, Ștefan Șaptefraț este unul dintre cei mai prosperi acuzatori de stat. Acesta are în proprietate, conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru 2018, un teren de 6 ha, cu o valoare cadastrală de 3,9 milioane lei, dar și ½ cotă-parte dintr-un apartament de 54 m.p., cumpărat în 2012. Șeful Procuraturii mun. Chișinău deține, în posesie, un automobil de marcă Volvo, fabricat în 2015 și achiziționat în 2018. 

În declarațiile de avere și interese din anii 2015-2016, Ștefan Șaptefraț indica și alte bunuri de milioane, care însă au dispărut din declarațiile cele mai recente. Anterior, procurorul declara ½ cotă-parte dintr-o casă de locuit din comuna Tohatin, mun. Chișinău, dar și venituri de peste 27 de milioane de lei din vânzarea unor bunuri sau restituirea unor datorii.

Banii însă nu se regăsesc în declarația de avere pentru anul 2017, la fel cum nu se regăsește nici casa din comuna Tohatin. În septembrie 2016, imobilul a trecut în proprietatea Elenei Cobzac, în urma unui contract de împărțire a proprietății comune. În acest imobil are viza de reședință și Pavel Șaptefraț, fiul cu datorii al cuplului Ștefan Șaptefraț şi Elena Cobzac.

În aprilie 2019, portalul anticoruptie.md scria că procurorul Ștefan Șaptefraț a contribuit la construcția unei case de lux în comuna Cheltuitori din municipiul Chișinău pentru fiica și ginerele acestuia. Procurorul le-a declarat jurnaliștilor că își ajută de multe ori copiii. „Eu îi ajut și am să îi ajut, și am să fac tot ce pot pentru copiii mei. Fac ce vreau cu copiii mei, căci am cu ce. Vă interesează tare? Copiii mei îs gospodari, îs mari”, replica procurorul Ștefan Șaptefraț. Ulterior, Autoritatea Națională de Integritate a inițiat o investigație a averii funcționarului. Aceasta încă nu a fost finalizată. 

Cu câteva zile în urmă, Ziarul de Gardă a publicat o învestigație despre Pavel Șaptefraț, unul dintre fiii procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău,care a împrumutat, fără a întoarce, zeci de mii de euro, dolari și lei moldovenești. Tot el a cerut și a primit bani după ce a promis că va obține Green Card, viză pentru SUA sau alte facilități mai multor persoane pe care s-a oferit să le ajute, făcând referire, inclusiv, la relațiile pe care le are.