Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fost procuror condamnat la 7…

Fost procuror condamnat la 7 ani de închisoare, după ce a fost achitat de prima instanță: A fost reținut în sala de judecată

Achitat de prima instanță acum doi ani, vineri, 8 noiembrie, prin decizia Curții de Apel Bălți, fostul procuror Gheras Corneliu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Magistratul a fost reținut în sala de judecată, după pronunțarea sentinței.

Decizia vine după ce vineri, 8 noiembrie, Curtea de Apel Bălți a admis apelul procurorului care a prezentat acuzarea de stat, în ceea ce privește măsurile asiguratorii, pronunțându-se o nouă hotărâre.

Astfel, Gheras a fost condamnat la 7 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis și aplicarea unei amenzi de 80000 u. c. (4 milioane de lei). Totodată, a fost menținut sechestrul, fiind confiscate în contul statului suma de 17 mii euro, bani ce reprezintă bunurile rezultate din infracțiune, iar inculpatul fiind luat sub strajă direct din sala de judecată.

Decizia este executorie, cu posibilitatea de a fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Acum doi ani, Gheras Corneliu, procuror din cadrul Procuraturii Edineț, a fost achitat de prima instanță. Verdictul a fost dictat de către Judecătoria Edineț.

Astfel, magistratul a fost eliberat din funcție în primăvara anului 2017, după ce Procurorul General a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii, în acest sens, iar dosarul penal intentat pe numele său a fost transmis în judecată.

Anterior, ZdG a scris că procurorul era acuzat de pretinderea şi primirea a 20 de mii de lei de la o persoană ce era urmărită penal pentru furtul unui telefon mobil, iar acesta asigurând conducerea urmăririi penale a solicitat banii în schimbul încetării acesteia.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, s-a confirmat comportamentul coruptibil al procurorului, care a primit banii în trei tranşe: prima dată 10 mii de lei, iar ulterior, câte 5 mii, fiind reţinut imediat după primirea de la petiţionar a ultimei tranşe de bani – depistată şi ridicată în cadrul percheziţionării automobilului personal. Detalii aici