Principală  —  IMPORTANTE   —   Fost director al Consiliului de…

Fost director al Consiliului de Administrație al ANRE, sub lupa ANI: s-a angajat în altă funcție din domeniu, fără a respecta termenul legal de un an de zile

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis miercuri o notă prin care menționează că a emis act de constatare în privința fostului director al Consiliului de Administrare al Agenției Naționale pentru Reglemetare Energetică (ANRE) Ghenadie Pârțu. Potrivit ANI, acesta a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al restricțiilor și limitărilor.

Mai exact, potrivit ANI, Pârțu s-a angajat în cadrul SRL „Chișinău – Gaz”, în intervalul de timp mai mic de un an, după încheierea mandatului în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

Pârțu a fost desemnat în funcția de director al Consiliului de Administrație al ANRE în anul 2013, prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a deținut funcția pe o perioadă de 5 ani, timp în care a emis decizii legate și de domeniul gazelor naturale. Ulterior, după numai două  luni de la încetarea mandatului în cadrul Consiliului, acesta s-a angajat într-o altă instituție din același domeniu de activitate, și anume în calitate de consultant al Directorului SRL „Chișinău -Gaz”.

Despre restricțiile în funcția publică se menționează în mai multe legi, inclusiv în Regulamentul de organizare și funcționare al ANRE, potrivit căruia în decurs de un an de zile după încetarea mandatului  de director al Consiliului de Administrație, Pârțu nu are dreptul să ocupe funcții  la întreprinderea energetică a cărei activitate este reglementată de ANRE.

Tot ANI susține că el a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere în cadrul căruia a invocat că a respectat întocmai toate normele legale. Totuși, inspectorul de integritate a respins argumentele prezentate de către acesta, luând decizia de a sesiza organele competente. Actul emis de ANI este definitiv, ceea ce denotă că subiectului i se vor înceta raporturile de muncă sau de serviciu.

Anterior, ANI a depistat încălcarea acestui regim juridic în alte patru cazuri. Este vorba despre un fost secretar de stat al Ministerului Agriculturii, un ofițer de urmărire penală din cadrul IP Leova și doi contabili șefi ai primăriilor din raioanele Cimișlia și Rezina.

ZdG a scris anterior că Ghenadie Pârțu s-a aflat în funcția de director al ANRE timp de peste cinci ani, fiind numiți în funcție la 12 iulie 2013. La acea perioadă, Ghenadie Pârțu avea 44 de ani. Timp de 24 de ani a activat în cadrul SA „Moldtelecom”, dintre care în ultimii 13 ani – în funcții manageriale.

În 2018, Pârțu a plecat din funcție menționând în cererea de demisie că o face din „motive personale”.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese depuse, în anul 2017 Ghenadie Pârțu a ridicat un salariu de 641 224.97 lei din funcția de director al Consiliului de Administrare al ANRE, ceea ce ar însemna un venit mediu lunar de circa 53 de mii de lei. Ghenadie Pârțu are în proprietate o casă de locuit cu o suprafață de 189 de metri pătrați și două apartamente de 53,6 și respectiv 89,6 metri pătrați. Valoarea casei de locuit indicată în declarație este de 256 967 lei. Unul din apartamente cu o valoare indicată de 41 181 lei a fost primit ca donație, iar cel de-al doilea, procurat în 2012 are o valoare indicată de 546 841 lei.