Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-președintele CSJ Ion Druță va…

Ex-președintele CSJ Ion Druță va fi adus în fața judecătorilor pentru a răspunde acuzațiilor de îmbogățire ilicită. După trei ani, dosarul în care este cercetat ajunge pe masa magistraților

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că miercuri, 13 iulie, a fost terminată urmărirea penală în privința ex-președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, care a fost pus sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită.

Totodată, potrivit Procuraturii, în procesul de efectuare a urmăririi penale pe caz, la demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost puse sub sechestru 5 încăperi nelocative, 2 încăperi locative și un autoturism, în valoare totală de 12 796 510 lei.

Potrivit actului de acuzare, citat de PA, Ion Druță este învinuit că, în perioada anilor 2014-2019, în timp ce deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție și judecător al aceleiași instanțe, a obținut un șir de bunuri mobile și imobile, din mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată.

În acest sens, fostul magistrat ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare, investiții în construcție, leasing, prin intermediul rudelor și ar fi organizat și dobândit bunuri imobile și mobile, pe care le deține prin intermediul lor, a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familiei sale.

„Prin urmare, în perioada de timp a anilor 2014-2019, când fostul magistrat deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor ar fi obținut în proprietate bunuri imobile, pe care le deține în continuare, în valoare totală de 4 580 032 de lei (ceea ce constituie suma achitărilor oficiale efectuate pentru acestea, ori prețul mediu de vânzare a acestora constituie suma de 12 796 510 lei), mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată și care depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familie, în situația în care, judecătorul vizat a obținut venituri în sumă de 831 359 de lei, iar soția acestuia, în sumă de 608 978 de lei”, anunță Procuratura Anticorupție.

PA menționează că urmărirea penală pe acest caz a fost pornită încă în anul 2019.

„De atunci, o anumită perioadă de timp unele acțiuni au stagnat din diverse motive. Astfel, urmare a activizării în ultima perioadă de timp a acțiunilor de urmărire penală efectuate pe acest dosar, a fost posibilă terminarea urmăririi penale”, precizează Procuratura.

Druță a activat ca judecător la CSJ din 2013, devenind din 2018 președinte al instanței. Demisia sa a fost aprobată de Parlament la 19 decembrie 2019. Conform calculelor, Ion Druță a primit o indemnizație unică în valoare de 459 de mii de lei la demisie, din care au fost retrase impozite în valoare de 22,5%, astfel că în contul magistratului a intrat suma de 356 de mii de lei. 

În declarația de avere și interese depusă la demisia din funcția de judecător, Ion Druță a mai trecut, pe lângă veniturile sale și ale soției, 15,5 mii de lei obținuți de familia sa în urma vânzării, în luna noiembrie 2019, a unui bun, fără a specifica denumirea acestuia, datoria de 50 de mii de euro contractată în 2016 de la mama sa, casa de lux în care locuiește, dar și două automobile, care se regăseau și în declarațiile de avere anterioare.