Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Indemnizații de sute de mii…

Indemnizații de sute de mii de lei și bunuri de milioane: Averea cu care au plecat din sistemul judecătoresc Ion Druță și Oleg Sternioală

Judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală au plecat din sistem cu indemnizații unice de sute de mii de lei, dar și cu bunuri de milioane obținute în perioada în care au făcut justiție.

Ion Druță, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție a primit deja o indemnizație unică în valoare de 459 mii de lei, iar colegul său, Oleg Sternioală a primit, conform informațiilor ZdG, o indemnizație unică în valoare de 309 mii de lei.

Nu toți banii au ajuns însă în conturile foștilor judecători, indemnizația fiind una impozabilă. 

Ion Druță și Oleg Sternioală au plecat din funcțiile de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) după ce, la 19 decembrie 2019, Parlamentul a aprobat, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), demisiile acestora. Ion Druță a plecat din sistemul judecătoresc după 26 de ani. La CSJ, acesta activa din anul 2013, iar din 2018 deținea funcția de președinte al instanței. Oleg Sternioală a plecat din sistem după o carieră de 19 ani, dintre care, ultimii șase, la CSJ. 

Druță a primit mai mulți bani decât Sternioală

Ion Druță

Așa cum prevede legea, la demisie, cei doi ex-magistrați au beneficiat de indemnizații unice. Conform calculelor, Ion Druță a primit o indemnizație unică în valoare de 459 de mii de lei, iar colegul său, Oleg Sternioală a primit 309 mii de lei. Din aceste sume însă au fost retrase impozitele în valoare de 22,5%, astfel că, în final, în conturile celor doi ex-magistrați au intrat 356 de mii, respectiv 240 de mii de lei. 

Oleg Sternioală

Ion Druță a indicat în declarația de avere și interese depusă la eliberarea din funcția de judecător că a beneficiat de indemnizația unică, însă a inclus în suma finală și salariul pe ultimul an de muncă. Astfel, împreună cu veniturile salariale, Ion Druță a declarat că a primit 894,7 mii de lei. Oleg Sternioală a indicat în declarație doar salariul primit în ultimul an, în sumă de 434,7 mii de lei. 

Banii și bunurile din ultimele declarații de avere depuse de foștii judecători

În declarația de avere și interese depusă la demisia din funcția de judecător, Ion Druță a mai trecut, pe lângă veniturile sale și ale soției, 15,5 mii de lei obținuți de familia sa în urma vânzării, în luna noiembrie 2019, a unui bun (fără a specifica denumirea bunului), datoria de 50 de mii de euro contractată în 2016 de la mama sa, casa de lux în care locuiește, dar și două automobile, care se regăseau și în declarațiile de avere anterioare. 

Casa familiei Druță

La rândul său, Oleg Sternioală a indicat în ultima declarație de avere și interese, pe lângă veniturile salariale, o cotă parte din casa de lux în care locuiește, un apartament, dar și două automobile: Kia Sportage, cumpărat și fabricat în 2013 și un BMW, deținut „în posesie”, fabricat în 2017 și achiziționat în 2019. Fostul judecător a mai trecut în declarație o donație primită în 2019 în valoare de 20 de mii de euro, un ceas de mână „Raymond weil” în valoare de 70 de mii de lei și un alt ceas de mână „Hublot”, care valoarează 100 de mii de lei. Ambele ceasuri, considetate de lux, judecătorul a indicat că le-a primit drept donații pe parcursul anului 2019. În două conturi bancare, Sternioală a declarat că păstrează aproximativ 350 de mii de lei. 

Casa familiei Sternioală

Dosarele penale pe numele foștilor judecători, la faza urmăririi penale

Ion Druță și Oleg Sternioală au plecat din sistemul judecătoresc în perioada în care, pe numele lor există deschise dosare penale.

Citiți și: Dosarele ex-președintelui CSJ: Note informative cu indicații și bunuri imobile de milioane în Chișinău, cumpărate de fiică, părinți și socri pensionari

Druță este investigat pentru îmbogățire ilicită, iar Sternioală, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Ambele dosare vizează proprietăți de milioane dobândite de cele două familii în perioada în care Ion Druță și Oleg Sternioală exercitau funcțiile de judecători. Ambele dosare se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție și nu au fost, încă, trimise în judecată. 

Citiți și: După trei ani și jumătate, procurorii au găsit casa „ascunsă” a judecătorului Sternioală

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.