„Este o manipulare. Ce au făcut ei, Direcția nr. 5, aruncă acum peste mine”. Reacția procurorului care instrumentează dosarul Direcției nr. 5 la informațiile apărute în spațiul public privind implicarea sa în „dosarul interceptărilor ilegale”
Procurorul Dumitru Raileanu susține că informația despre faptul că în 2019 a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii – „violarea dreptului la secretul corespondenţei cu folosirea situaţiei de serviciu și prin utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei”, făcută publică de NordNews, este o manipulare, în contextul investigațiilor grupului de urmărire penală pe care îl conduce, pe marginea dosarului fostei Direcție nr. 5, în care este vizat inclusiv șeful fostei Direcții nr. 5 Valeriu Cojocaru.
„Este o manipulare. Ce au făcut ei, Direcția nr. 5, aruncă acum peste mine. Sunt și alte ordonanțe care vorbesc cu totul despre altceva. S-a încercat prin toate modalitățile posibile de a influența deciziile luate până la moment. Văzând că nu le reușește încearcă deja denigrarea”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, procurorul PCCOCS Dumitru Raileanu.
Dumitru Raileanu figurează în urmărirea penală pornită de fostul procuror general al R. Moldova Dumitru Robu pe 2 septembrie 2019 „pentru culegere ilegală de informație ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informațiilor, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu”.
Procurorul care instrumentează dosarul Direcției nr. 5, Dumitru Raileanu menționează într-un raport că fostul șef al Direcției nr. 5 Valeriu Cojocaru cunoscând despre faptul că Direcția Generală Urmărire penală împreună cu Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) „efectuează urmărirea penală în cauza pe faptul pregătirii dezordinilor în masă, având scopul culegerii informațiilor despre viața mai multor persoane, profitând de faptul că ofițerul de investigații Sergiu Balan și alți ofițeri din subdiviziunea pe care o conducea erau membri ai grupului de lucru în cauza respectivă i-a determinat și influențat să ducă în eroare reprezentantul organului de urmărire penală și procurorul, prin rapoartele lor privind necesitatea efectuării măsurilor speciale de investigații – urmărirea vizuală, interceptarea și înregistrarea comunicărilor telefonice”.