Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Drepturile Omului – bătaia de…

Drepturile Omului – bătaia de joc a guvernanților

R. Moldova trebuie să-și respecte angajamentele internaționale asigurând fiecărei persoane dreptul la un proces echitabil și dreptul de a nu fi tratat inuman și degradant.

Amnesty International Moldova a transmis Ministerului Justiției și Departamentului Instituțiilor Penitenciare o scrisoare prin care solicită informații privind condițiile de detenție din penitenciarul nr.13 și modul în care deținuților li se asigură drepturile vizate în art. 3 și art.6 CEDO:

„Amnesty International Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la informația despre tratamentul inuman și degradant din cadrul detenției preventive, care poate afecta deținuții Penitenciarului nr.13 din mun. Chișinău, informație menționată și în Rapoartele Comitetului de Prevenire a Torturii, informații cunoscute publicului larg și foarte des menționate în ultimele hotărâri CtEDO, vizând art. 3 (interzicerea torturii).

În pofida atmosferei politice tensionate în jurul unor dosare recente, reiterăm necesitatea respectării obligațiilor internaționale asumate de către R. Moldova, derivate din calitatea sa de membră a Consiliului Europei, parte a Curții Europene a Drepturilor Omului. Republica Moldova este obligată să asigure faptul, că nici o persoană nu este supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante în cadrul detenției sau în orice altă situație. Atât în cazul lui Grigore Petrenco și al activiștilor săi, cât și în cazul lui Vladimir Filat, învinuirile trebuie să fie instrumentate în cadrul unui proces public echitabil, de către o instanță de judecată independentă, într-un termen prompt.

În baza celor menționate, dorim să  amintim autorităților penitenciarului nr. 13 și a celorlalte închisori din Moldova, că orice acțiune, care ar putea fi calificată drept tortură, tratament inuman sau degradant nu trebuie tolerată, ci prevenită de către administrația penitenciarelor.

Solicităm să ne informați despre condițiile de detenție ale deținutului Grigore Petrenco și activiștilor săi, precum și despre condițiile de detenție ale deținutului Vlad Filat. De asemenea solicităm să ne informați dacă au fost sau nu efectuate investigații eficiente cu privire la plângerile acestora privind pretinsele relele tratamente, iar în cazul în care sănătatea acestora ar fi fost prejudiciată – dacă li s-a asigurat asistența medicală calificată. Totodată, solicităm să fie promovată instituirea cât de urgentă a Mecanismului Național de prevenire a Torturii, care ar constitui un instrument eficient de monitorizare și documentare a condițiilor de detenție din penitenciarele și izolatoarele din RM.

Amnesty International Moldova, prin acțiunile și campaniile sale a condamnat actele de tortură și tratament inuman, dar și încălcarea dreptului la un proces echitabil din momentul fondării sale, anul 1993. Am solicitat autorităților, în repetate rânduri, să asigure un mecanism de prevenire a torturii și tratamentelor inumane și degradante, dar și mecanisme prin care fiecare persoană s-ar bucura de un proces echitabil.

Din păcate, până în acest moment, toate guvernele au rămas mute la solicitările noastre, ignorându-le și mimând reforme în domeniul justiției. Solicitările Amnesty International Moldova au fost ignorate cu vehemență, de fiecare dată, și atunci când am cerut investigații eficiente în dosarul 7 aprilie, autoritățile acționând cu impunitate.

Instituțiile din R. Moldova au demonstrat, până în acest moment, că nu sunt capabile să investigheze încălcarea drepturilor omului și să aplice pedepse pentru cei care încalcă drepturile, omului indiferent de culoarea forțelor politice de la putere. Situația nu s-a schimbat nici după condamnările la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, nici după recomandările și rapoartele instituțiilor internaționale.

Astfel, anual Moldova pierde sume colosale, fiind condamnată de CtEDO, să plătească persoanelor drepturile cărora au fost încălcare, prin decizii judecătorești incompetente, cele mai multe vizând art. 3 CtEDO, interzicerea torturii și tratamentelor inumane și degradante și art. 6, proces echitabil.

Este regretabil că politicienii demonstrează, de fiecare dată, ignoranță și indiferență atunci organizațiile neguvernamentale abordează problemele existente în domeniu drepturilor omului, uită îndatoririle asumate odată cu semnarea documentelor internaționale în domeniul drepturilor omului și se spală pe mâini când cerem să fie identificați și pedepsiți cei care acționează cu impunitate și imunitate, încălcând orice normă umană  și călcând în picioare drepturile omului.

Mecanismul Național de Prevenire a Torturii nu este funcțional din vara anului 2012. Organizațiile pentru Drepturile Omului nu sunt acreditate să efectueze vizite inopinate în locurile de detenție. Importanța acestui mecanism devine tot mai acută în condițiile unei justiții selective și lipsa unui proces echitabil. Solicităm instituțiilor mass-media să prezinte corect informațiile privind activitatea acestui Mecanism.

Amintim Guvernanților că vom fi un stat de drept doar atunci când Drepturile Omului vor înceta să mai fie bătaia lor de joc”, găsim în adresarea trimisă de Amnesty International Moldova.