Principală  —  IMPORTANTE   —   Două cereri de chemare în…

Două cereri de chemare în judecată împotriva ZdG, scoase de pe rol

Două cereri de chemare în judecată depuse împotriva ZdG au fost scoase de pe rol

Judecătoria Chișinău a scos de pe rol cererile de chemare în judecată depuse de două persoane vizate în anchetele ZdG, după ce ambii reclamanți nu s-au prezentat la ședințele de judecată.

Anatolie Untu era șeful Ocolului Silvic Bobeica când a fost vizat în ancheta „Hoții de păduri”, publicată de ZdG în mai 2021, el fiind acuzat de Vasile Frunză, un fost pădurar din subordine, că i-ar fi dat ordine ilegale. Untu a acționat ZdG în judecată în luna iulie 2021.

Cererea lui Anatolie Untu, scoasă de pe rol

Recent, la 16 iunie 2022, Judecătoria Chișinău, judecător Igor Pulbere, a dispus scoaterea cererii de pe rol. Instanța de judecată a constatat că reclamantul nu s-a prezentat la ședințele de judecată în procesul pe care l-a intentat. „Corespondența expediată către reclamant a fost returnată, cu mențiunea „nereclamat”. Potrivit telefonogramei întocmite de grefier la 04 noiembrie 2021, reclamantul a comunicat adresa de e-mail pentru comunicarea actelor de procedură. A fost expediată citație atât pentru ședința din 15 februarie 2022, cât și pentru cea din 16 iunie 2022. La ședința de judecată din 16 iunie 2022, reclamantul nu s-a prezentat, iar motivele absenței nu au fost aduse la cunoștința instanței”, se menționează în încheierea Judecătoriei Chișinău, care poate fi atacată la Curtea de Apel (CA) Chișinău.

Cererea lui Alexei Ghiba și a firmelor sale, scoasă de pe rol

Câteva zile mai târziu, pe 20 iunie, Judecătoria Chișinău a scos de pe rol o altă cerere de chemare în judecată depusă împotriva ZdG. Alexei Ghiba, fondatorul unor companii vizate în ancheta „Piramida promisiunilor false”, în care relatam despre modul în care mai multe persoane au pierdut mii de euro și acuzau companiile lui Ghiba de escrocherie și crearea unei piramide financiare, a acționat ZdG în judecată în luna februarie 2022.

Judecătoarea Maria Muruianu a dispus scoaterea cererii de pe rol. „Participanții la proces urmează să se folosească cu bună credință de drepturile sale, în lipsa manifestării interesului din partea reclamantei în privința cererii de chemare în judecată, luând în considerație că atât reclamantul, cât și avocatul său nu s-au prezentat în ședințele de judecată, fiind citați legal, nu au comunicat instanței motivele neprezentării lor şi nu au solicitat examinarea pricinii în absența lor, instanţa de judecată ajunge la concluzia de a scoate de pe rol cererea de chemare în judecată”, a argumentat instanța. Și în acest caz, reclamanții pot ataca încheierea primei instanțe la CA Chișinău.

ZdG precizează că articolul „Piramida” promisiunilor false, publicat de ZdG în decembrie 2021, a ajuns, în ianuarie curent, la Inspectoratul General al Poliției. După ce materialul a fost distribuit pe larg pe rețele sociale, un angajat al IPG a venit în redacția ZdG, pentru a solicita anumite informații pe care le-am identificat pe parcursul documentării subiectului.

Ulterior, pe 29 martie curent, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunța că un grup infracțional, suspectat de escrocherie și activitate ilegală de întreprinzător, a fost destructurat. Instituția făcea referire la proiectul Pro Team, gestionat de Alexei Ghiba, care promova pe rețelele de socializare o aplicație de tip „cashback,” cu denumirea „Swittips,” cu scopul colectării mijloacelor bănești, în sume care variau între 80 și 1500 de euro.