Dosarul Șor pe masa instanței cu șapte magistrați la 168 de km de Chișinău, pentru judecare „rapidă și obiectivă”

De la Curtea de Apel (CA) Chișinău, acolo unde activează 56 de judecători, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul care numără, în prezent, șapte magistrați. Dosarul este trasferat la 168 de km de capitală după ce Curtea Supremă de Justiție a acceptat cererea președintelui CA Chișinău, Ion Pleșca, de a strămuta cauza într-o altă instanță de același grad pe motiv că 19 magistrați din Colegiul penal sunt incompatibili cu examinarea cauzei, iar soția avocatului lui Ilan Șor este șefa secretariatului instanței, fapt ce ar putea trezi suspiciuni privind imparțialitatea judecătorilor. 

Ion Pleșca refuză să discute motivele invocate în cererea către CSJ și transmite prin serviciul de presă că „cineva” l-a sesizat personal și neoficial despre faptul că Iulian Balan, avocatul lui Ilan Șor, este soțul șefei secretariatului instanței pe care o conduce. Până în acest moment dosarul Șor nu a ajuns pe masa judecătorilor din Cahul, acolo unde, susține CSJ, cauza a fost transferată „pentru obţinerea soluţionării obiective, rapide şi complete”.

După mai bine de șase luni în care dosarul Șor a fost blocat la Judecătoria Chișinău pe motiv că a fost tradus în limba rusă, acesta se află deja de o lună la Curtea de Apel Chișinău, fără a fi fixată vreo ședință, deoarece deja patru magistrați din două complete de judecată s-au abținut de la examinare.

 CSJ strămută dosarul Șor la Cahul

Dosarul penal în care Ilan Șor, controversatul primar de Orhei este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari va fi examinat la Curtea de Apel Cahul, printr-o încheiere a Curții Supreme de Justiție din 9 februarie curent, pronunțată după ce o solicitare în acest sens a fost depusă la instanța superioară de către președintele Curții de Apel Chișinău Ion Pleșca. Președintele CA Chișinău a motivat prin faptul că avocatul inculpatului, Balan Iulian, este soţul Şefului Secretariatului Curţii de Apel Chişinău, Bălan Lilia, funcţie care asigură asistenţa organizatorică şi administrativă a Curţii, și că din cei 21 de judecători ai Colegiului penal al instanței, doar doi magistrați ar putea examina dosarul Șor. Acesta afirmă că șase magistrați au participat la controlul judiciar al legalităţii încheierilor privind măsurile preventive în privința lui Ilan Șor, șase judecători au participat la examinarea cauzelor penale în privinţa lui Filat Vladimir şi Platon Veaceslav deschise în baza autodenunțurilor depuse de primarul de Orhei, trei judecători examinează cauzele penale zilnic, iar alți patru magistrați au luat abținere de la examinarea cauzei, de aceea sunt în imposibilitate de judecare a dosarului.

„Cineva” a sesizat președintele CA Chișinău

Contactat pentru a afla ce influență poate exercita șefa secretariatului Curții de Apel Chișinău asupra judecătorilor, Ion Pleșca, președintele instanței, a invocat că se află într-o ședință și nu poate discuta cu reporterul ZdG. Apelată, Octeabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a instanței, a declarat că Ion Pleșca a solicitat ca orice întrebări să fie adresate serviciului de presă. Întrebată în ce circumstanțe a fost stabilit faptul că avocatul lui Ilan Șor și șefa secretariatului sunt soț și soție, Octeabrina Popa a precizat, cu trimitere la declarațiile președintelui instanței, că acesta a fost anunțat de către „cineva” personal și că nu există vreo sesizare oficială în acest sens. „Cineva a sesizat președintele despre informația respectivă”, a declarat Octeabrina Popa, menționând că Ion Pleșca a decis să menționeze acest fapt în cererea către CSJ „pentru a înlătura orice suspiciuni și a nu permite tergiversarea cauzei”. Întrebată cum va proceda instanța în alte dosare ale avocatului Iulian Bălan, în contextul în care deja se cunoaște că soția sa este șefa secretariatului instanței, reprezentanta Curții de Apel Chișinău afirmă: „Cum se va proceda pe viitor nu cunoaștem”.

Octeabrina Popa a precizat că această relație nu a afectat deciziile judecătorilor CA Chișinău privind măsurile de arest pe numele lui Ilan Șor, pentru că aceștia nu au examinat în fond cauza.

Întrebată, Octeabrina Popa a declarat că din câte cunoaște nu există posibilitate legală pentru a fi format un complet de judecată în care să intre și magistrați din Colegiul civil al Curții de Apel Chișinău, pentru a evita strămutarea dosarului în altă instanță.

„Dl președinte a formulat doar demersul către CSJ, asupra temeiniciei acestuia s-a expus instanța superioară, nu mai suntem în drept să comentăm”, a punctat purtătoarea de cuvânt a CA Chișinău.

Iulian Balan, avocatul lui Ilan Șor, susține că nu a discutat niciodată cu președintele CA Chișinău și, respectiv, nu i-a comunicat despre faptul că soția sa ar activa în instanță, iar despre încheierea CSJ a aflat din presă. „Până nu voi analiza decizia Curții Supreme de Justiție amănunțit, nu o voi putea comenta”, a replicat avocatul, menționând că va aștepta ca decizia să-i fie expediată în mod oficial.

O angajată a Curții de Apel Cahul a precizat pentru ZdG că dosarul Șor încă nu a ajuns în instanță. La rândul său, Olesea Goldur, specialist principal în relații cu publicul la CA Cahul, a precizat că la începutul anului curent au fost formate două complete de judecată ale Colegiului civil, penal, comercial și de contencios administrativ. Primul este format din judecătorii Vitalie Movilă, Evghenii Dvurecenschii și Nina Veleva, iar în componența celui de-al doilea intră Ruslan Petrov, Galina Vavrin, Ion Dănăilă și Tudor Berdilă. Respectiv, dosarul de spălare de bani pe numele lui Ilan Șor ar urma să ajungă pe masa unuia dintre cele două complete de judecată.

„Încheierea CSJ afectează încrederea față de independența judecătorilor”

Cererea președintelui CA Chișinău de a strămuta dosarul în altă instanță a fost criticată de mai mulți juriști. Avocata Viorica Grecu susține că „președintele instanței nu are această atribuție să scrie o cerere de strămutare a unei cauze la o altă curte de apel”.

„Am văzut în încheierea Curții Supreme de Justiție că cererea a fost a președintelui Curții de Apel Chișinău. Acest drept îl are doar completul de judecători care a fost numit pentru a examina cauza. Atât timp cât nu toți judecătorii, cei 21 de judecători din Colegiul Penal sau 56 din instanța de apel, sunt în imposibilitatea de a examina, înseamnă că nu au fost epuizate toate recuzările, abținerile posibile. Deci, aceasta a fost prima incorectidudine la transmiterea dosarului. A doua incorectitudine: nu este motiv de strămutare rudenia dintre avocat și funcționarul secretariatului. Acceptarea acestui motiv de către CSJ diminuează din dimensiunile independenței propriu-zise a judecătorilor. În acest mod, Curtea Supremă de Justiție a recunoscut că nu există încredere în aproape 50 de judecători de la CA Chișinău, pentru că patru magistrați și-au luat abținere”, a declarat Viorica Grecu.

Viorica Grecu, care este și apărătoarea ex-judecătoarei Domnica Manole, susține că în cazul incompatibilităților existente în rândul judecătorilor Colegiului penal al instanței de apel, urma a fi format un complet care să numere magistrați din Colegiul civil, ori aceasta este o practică des întâlnită.

„Președintele CA ar putea spune că este o cauză dificilă, complexă și este nevoie de judecători specializați, dar a fost oare un asemenea motiv în încheierea CSJ? Nu, deși ar fi fost o motivare mai serioasă decât cea cu secretarul. Cea cu șefa secretariatului și avocatul inculpatului afectează în întregime încrederea față de independența judecătorilor. Dacă CSJ nu are încredere, cum ar avea cetățenii?”, susține avocata.

La rândul său, fostul procuror-șef al municipiului Chișinău Ion Diacov susține că procedura de strămutare a dosarului este „aparent” una legală, dar motivul, de fapt, este că „nimeni nu vrea să-și asume dosarul pentru ca ulterior să fie vizat în presă”.

„Nu pot să spun nimic, aparent totul este legal. Acum nimeni nu poate dovedi cuiva că nu este legală hotărârea. Cu toate acestea, sunt semne de întrebare: acești judecători au ceva personal cu dl Șor? Legea permite unui judecător să se abțină de la examinarea unei cauze concrete când el sau rudele lui de gradul întâi au o oarecare tangență, care nu permite din punct de vedere moral, să examineze cauza. Nu cred că nu este cel puțin un judecător care are careva impedimente care ar fi motiv ca să examineze. Au avut legături personale cu Ilan Șor? Nimeni nu vrea să-și asume dosarul pentru ca ulterior să fie vizat în presă. Nimeni nu vrea să-și asume responsablitatea”, este de părere ex-procurorul mun. Chișinău.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Ce noroc pe capul escrocului sa aiba parte de o justitiein care viermuiesc , impotriva firii umane, impotriva tuturor valorilor lumii civilizate si impotriva statului de drept, cele mai dezgustatori bisnitari de sentinte imbracati in robe, fie ca se numesc procurori, judecatori. Justitia capusata din RM seamana mai mult a TALCIOC in care se vand la tarabe si la ordin sentinte blande pentru cei mai onesti talhari. Coruptia si obedienta – doua boli care au ucis intreg sistemul judecatoresc si ideea de dreptate. O justitie mai anemica, mai decazuta si mai canceroasa nu exista. Foti sigur, dlor, judecatorii din Cahul vor veni in sala de judecata cu sentinta in buzunar, Ca, deh, au de executat un ordin. E nevoie de straini! Doar asa se va afla adevarul Deocamdata, degeaba! Niciun sut juridic nu va primi. Caci Sor si gasca sa politica au un rol. In alegerile din toamna. Misunea inculpatului Sor este sa atace, – in numele, sau in locul pd – PAS. In plus, Sor se va implica cu tunurile sale de bani. Cu sloganul: “Pentru o paine Soricana, puneti botul, dati cu votul pentru partidul mamut care va jefuit”.

 2. =Marușca Unionista dela Cetatea Albă=

  Noi strigăm în gura mare-
  Vrem Re-Unirea cu neamurile noastre vest-moldovene în toată România Mare,
  așa cum striga deputata Ileana Alistar din Sfatul Țării
  prin februarie 1918 !
  ——————————————

 3. Traian Harașosfetiuc

  MERGEA UN BIET EVREU LA CAHUL…

  Da de data aceasta Marină, Marinucă, draga moșulului fătucă, chiar ai dreptate! Ce bine că te-ai antrenat pe șobolanul cela Filat, repetându-i la nesfârșit trâsnăile pe care le-a făcut, dar totuși mai mult i le-au inventat escrocul Ilan Șor și procurorii plătiți ai lui Plahotniuk. Dar oricum, faptul că te-ai antrenat și ai devenit o adevărată dră redutabilă Répété, care acum poate să-și aplice toată măiestria dobândită prin muncă asiduă pentru demascarea escrocului Ilan Șor, care a furat 2,9 miliarde de dolari de la poporul nostru moldovenesc, îți asigură admirația noastră. Chiar mă apucă un impuls moșnegesc să te sărut pe vârful năsucului tău de fătucă cu caracter, într-n entuziasm de moșneag expirat, dar care încă se mai ține țeapân.

  Mergea un biet evreu la Cahul… Sper, ca cititorii să-mi înțeleagă metafora. Dacă escrocul Ilan Șor, așa cum este el dolofan și bine hrănit se pornește pe jos cu valizuța spre Cahul, chiar și cu ajutorul numeroasei sale paze de corp, până pe după alegerile parlamentare nu ajunge acolo precis. O să extenuieze Curtea de Apel din Cahul, învățând dosarul pe de rost și căscând a lehamite în așteptarea escrocului, iar dosarul n-o să se urnească din loc.

  Speranța că justiția oligarhului Plahotniuk îl va pedepsi vreodată pe autorul jafului secolului escrocul evreu Ilan Șor cât de cât este foarte iluzorie, așa că dră Répété, toată nădejdea ne-a rămas acum doar în tine. Fă ceia ce știi cel mai bine, adică repetă, repetă și iar repetă! Așa cum ne spuneau o dată la școala primară, că repetarea este mama cunoașterii! Cu atât mai mult când ai de-a face cu capete moldovenești, buimăcite de tulburelul de calitate îndoielnică.

  Repetă, repetă și iar repetă dră Répété, să-i între în cap escrocului evreu cum este să furi 2,9 miliarde de dolari de la poporul, care te-a primit cu atâta generozitate și ospitalitate la el, ți-a dat totul de ce aveai nevoie să devii om și tu l-ai mulțumit în așa mod execrabil. “Dă-i cărbuni” să-i treacă apetitul de puișori prăjiți în unt și vinuri selecte, dar și de zburdalnica Jasmin, că apăratori ai Patriei moldovenești ne-au făcut îndeajúns, deși am mari îndoieli că vor ști vreodată limba română și-și vor apăra Patria moldovenească. Asta la ei, în Israielul natal sunt aviatori redutabili și tanchiste neînfricate, dar la noi în afară de bancheri escroci și devoratori de puișori prăji în unt nu pot fi altceva.

  Mai râdem noi, râdem, dar să nu uităm, că râde bine cel care râde la urmă. Iar noi suntem în plină stagnare a epopeii dosarului escrocului Șor la Curtea de Apel, tărăgănată cu atâta talent de stăpânul justiției moldovenești, temutul oligarh uzurpator Plahotniuk. Cred că talentata dră Répété, încă mult timp de acum înainte va putea să beneficieze de un trai fără griji cu o bucată mare de pâine albă pe masă, deoarece această epopeie nu este nici pe aproape de sfârșit.

  Recunosc sincer, că mi-a fost greu să mă concentrez asupra lecturii acestui articol al foartei simpatice mie și talentate pentru publicul larg dre Répété, dar pe măsura avansării în lectură mi-am dat seama, că dra Répété mai poate fi onorată pe bună dreptate cu numele dra Triplé, iar mai spre final, chiar cu sofisticatul nume de dra Quadraté. Exact de atâtea ori dra Quadraté ne spune, că soția avocatului escrocului Ilan Șor, dlui Iulian Balan este șefa secretariatului instanței de judecată Lilia Balan. Dacă numai ce botezata dră Quadraté ar repeta tot de patru ori, că inculpatul Ilan Șor este un nenorocit de escroc evreu, care ne-a furat de enorma sumă de 2,9 miliarde de dolari și că stăpânul justiției moldovenești, oligarhul uzurpator Plahotniuk se face punte și munte ca să-l scape pe escroc de închisoare pentru enorma sumă de 2 miliarde de dolari, atunci a-și fi primul, care a-și exclama: “Jos pălăria în fața distinsei dre Quadraté!”

  Dar să ne trezim din zborul prin nori și din excesul de difirambe, aterizând cu picioarele pe pământ. Fără doar și poate mutarea dosarului Șor pe masa Curții de Apel Cahul cu numai șapte magistrați la 168 de km de Chișinău este un nou chițibuș marca oligarhului uzurpator Plahotniuk pentru a împiedica calea escrocului Ilan Șor spre închisoare. Până la momentul actual stăpânul justiției moldovenești, oligarhul uzurpator Plahotniuk a făcut tot ce era posibil pentru bloca examinarea dosarului Șor la Curtea de Apel. După mai bine de șase luni în care dosarul Șor a fost blocat la Judecătoria Chișinău pe motiv că a fost tradus în limba rusă, acesta s-a aflat peste o lună la Curtea de Apel Chișinău, fără a fi fixată vreo ședință, deoarece deja patru magistrați din două complete de judecată s-au abținut de la examinare. După ce-a fost dispus al treilea complet de judecată și a fost fixată ședința de judecată Curtea Supremă de Justiție (CSJ) strămută dosarul Șor la Cahul. Și acum, oare mai există doar o singură persoană în țara asta cât de cât întreagă la minte, care să nu vadă manipulările oligarhului uzurpator Plahotniuk cu dosarul escrocului Șor? Mai departe poate fi orice. De la îmbolnăviri în urma unei epidemii foarte periculoase a magistraților din Cahul până la moartea clinică cu înviere miraculoasă á la evreul Iesus Hristos a inculpatului și el evreu, escrocul Ilan Șor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *