Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul finanțării ilegale a Partidului…

Dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”: contabila formațiunii, Olga Romanova, una din cele șapte persoane care în iulie au părăsit teritoriul țării, reținută pentru 72 de ore

Contabila Partidului Politic „ȘOR”, Olga Romanova, este, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, una din cele șapte persoane care, pe 16 iulie, au părăsit teritoriul R. Moldova „în scopul eschivării de la urmărirea penală” și care recent a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru un termen de 72 ore.

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat vineri, 12 august, despre acțiunile de urmărire penală efectuate în cauza penală în care sunt investigate acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Astfel, potrivit procurorilor, una din cele șapte persoane care, pe 16 iulie, au părăsit teritoriul R. Moldova „în scopul eschivării de la urmărirea penală”, a fost reținută de către organul de urmărire penală al CNA pentru un termen de 72 ore, fiind bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui „grup criminal organizat”.


Olga Romanova este juristă de profesie. În 2021, ZdG a scris că, pentru ultimii doi ani, Romanova nu a declarat venituri salariale, deși a scris că activează în cadrul Partidului „ȘOR”. În schimb, ea a avut venituri cumulative de aproape 297 de mii de lei din darea în locațiune, compensații și bani primiți la zile de naștere. Romanova a declarat că deține un apartament, un garaj și un spațiu comercial.

Până la această etapă, conform PA, în cadrul urmăririi penale au fost efectuate măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală precum: interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente, peste 100 percheziții pe întreg teritoriul țării în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente, a fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată în Parlamentul R. Moldova, precum și alte acțiuni pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei.

„(…) Deși urmărirea penală s-a confruntat cu scurgeri de informații care au interferat cu desfășurare investigației, procurorii și ofițerii au întreprins acțiuni suplimentare menite să asigure principiul confidențialității urmăririi penale și asigurării prezumției nevinovăției persoanelor supuse investigațiilor. Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată. Investigațiile privind scurgerile de informații vor fi o prioritate pentru Procuratura Anticorupție în viitor, deoarece aceste acte interferează cu procesul de urmărire penală și subminează încrederea publicului în instituțiile și sistemul de justiție”, precizează PA.

Pe 10 august curent, procurorii susțin că a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de PP „Șor” pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale. „În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, la aceeași dată, Procuratura Anticorupție a înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează PP „Șor””.

Pe 21 iulie, deputata Partidului Politic „ȘOR”, Marina Tauber, rămasă fără imunitate parlamentară, a fost reținută pentru 72 de ore, după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul de la Parlament al parlamentarei.

Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară, pe 21 iulie, după ce Parlamentul a aprobat cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Parlamentara a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

În ședința Parlamentului din 21 iulie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a afirmat că Partidul Politic „ȘOR” a plătit 260 mii de dolari pentru a-i aduce pe interpreții ruși Filip Kirkorov și Alisher Tagirovich Morgenshtern, la Chișinău, la concertul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), de pe 19 iunie, care nu a mai avut loc.

Joi, 21 iulie, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.