Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi judecători, transferați temporar la…

Doi judecători, transferați temporar la CSJ. CSM a respins cererea unui magistrat de la Curtea de Apel Chișinău

Colaj ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat joi, 2 noiembrie, transferarea temporară a doi judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Este vorba despre magistrata Diana Stănilă, de la Curtea de Apel Bălți, și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău Igor Mînăscurtă. Membrii CSM nu au susținut transferul judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău Ion Bulhac.

Totodată, CSM a aprobat prelungirea termenului transferului temporar în funcția de judecător al CSJ, „până la ocuparea a cel puțin 11 dintre posturile de judecător al CSJ”, a celor șapte judecători transferați în luna mai.

Transferul temporar al judecătoarei Diana Stănilă de la Curtea de Apel Bălți a fost aprobat în unanimitate, cu 6 voturi „pro”, iar transferul judecătorului Igor Mînăscurtă – cu 4 voturi „pro” și 2 „împotrivă”. CSM a respins cererea privind transferul temporar în funcția de judecător la CSJ a lui Ion Bulhac cu 2 voturi „pro” și 4 „împotrivă”.

Transferul va avea loc începând cu data de 12 noiembrie.

„Se consideră eșuat concursul în partea suplinirii prin transfer temporar a patru funcții vacante de judecător la CSJ”, se arată în hotărârea CSM.

Diana Stănilă

Dintre cei trei judecători, doar Diana Stănilă a depus cerere și pentru participarea la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ. Diana Stănilă a fost numită, în iunie 2014, în funcția de judecătoare la Judecătoria Bălţi, până la atingerea plafonului de vârstă, iar din 2017 activează la Curtea de Apel Bălți.


Igor Mînăscurtă a mai încercat, în luna mai, să fie transferat la CSJ, dar atunci CSM i-a respins cererea.

Igor Mînăscurtă

ZdG a relatat, în martie 2022, că judecătorul Curții de Apel Chișinău Igor Mânăscurtă, care a examinat dosarul în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, s-a răzgândit cu privire la plecarea sa din funcție și și-a retras cererea de demisie.

Conform magistrat.md, Igor Mânăscurtă este judecător din 1997, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Bălţi. A fost promovat la Chişinău, iar în 2002 a fost numit vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana, instanţă de unde a fost promovat la CA Chişinău în martie 2017. Iniţial, Dodon a respins candidatura sa, pentru că ar fi avut dubii vis-a-vis de integritate, dar nu s-a mai opus, după ce CSM l-a propus repetat.

Pe 30 noiembrie 2021, CSM a acceptat cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău (CA) Igor Mânăscurtă.

Pe 29 aprilie 2020, Ziarul de Gardă a scris că mama judecătorului Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău este proprietara unui teren de 7 ari amplasat în mun. Chișinău. Bunul imobil se vindea cu 95 de mii de euro, echivalentul a 1,8 milioane de lei. Detalii aici.

Iulia Mânăscurtă, în vârstă de 79 de ani este pensionară și locuiește în orașul Fălești. Solicitată atunci de ZdG, ea ne-a spus că terenul ar fi aparținut fiicei ei, fiind cumpărat din banii obținuți de aceasta peste hotare. 

În anunțul de pe un site specializat se menționa că terenul este amplasat pe prima linie, pe str. Bucovinei, lângă centrul comercial Megapolis, zona este foarte dezvoltată, iar la teren este acces din toate patru părți. Totodată, se precizează că „toate comunicațiile sunt prezente”. Prețul acestui teren este de 95 mii de euro.

ZdG a scris anterior că Igor Mânăscurtă, fost magistrat la Judecătoria Ciocana, Chişinău, e căsătorit cu Carolina Mânăscurtă-Pascari, avocată la biroul „Fenix”. Coincidenţă sau nu, acest birou e amplasat chiar lângă Judecătoria Ciocana, instanţă unde a activat timp de 15 ani judecătorul Igor Mânăscurtă. Tatăl soţiei judecătorului, Ghenadie Pascari, este şi el avocat în acelaşi birou. În 2018, ZdG mai scria că O familie din Chişinău a reuşit să obţină confirmarea unei relaţii de rudenie ascunse ani în şir de către Igor Mânăscurtă, şi un avocat cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu, Vladimir Volcov. Agenţia Servicii Publice, Consiliul Superior al Magistraturii şi instanţele de judecată, fie au refuzat să ofere informaţii la subiect, fie au negat veridicitatea relaţiei de rudenie. Aceasta a fost însă confirmată chiar de către mama judecătorului, care, într-o convorbire înregistrată, a oferit detalii despre relaţia „secretă” dintre judecător şi avocat. 


Ion Bulhac a făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a pronunțat decizia de condamnare la 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis în privința lui Ilan Șor. Decizia de condamnare în dosarul Șor a fost emisă de un complet format din trei magistrați: Ion Bulhac, judecător raportor, Galina Moscalciuc și Marcel Juganari.

Ion Bulhac

Ion Bulhac a fost judecătorul raportor din dosarul Șor. Bulhac a fost numit judecător în iulie 2002. Până în decembrie 2004 a activat la Judecătoria Anenii Noi, după care a fost transferat la Judecătoria Ciocana din Chișinău. În aprilie 2017 a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. 


Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au intervievat marți, 2 mai, pe judecătorii care au depus cereri privind transferul temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Astfel, membrii CSM au decis că din cei 14 candidați, 7 să fie transferați, din 10 mai, pentru suplinirea temporară a funcțiilor vacante din cadrul CSJ. Este vorba despre magistrații Aliona Donos, Sergiu Daguța, Ion Malanciuc, Viorica Puica, Oxana Parfeni, Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc.