Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Mama unui judecător de…

DOC Mama unui judecător de la CA Chișinău vinde un teren în Capitală cu 95 de mii de euro

Mama judecătorului Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău este proprietara unui teren de 7 ari amplasat în mun. Chișinău. Bunul imobil se vinde în această perioadă cu 95 de mii de euro, echivalentul a 1,8 milioane de lei.

Iulia Mânăscurtă, în vârstă de 79 de ani este pensionară și locuiește în orașul Fălești. Solicitată de ZdG,ea ne-a spus că terenul ar fi aparținut fiicei ei, fiind cumpărat din banii obținuți de aceasta peste hotare. 

În anunțul de pe un site specializat se menționează că terenul este amplasat pe prima linie, pe str. Bucovinei, lângă centrul comercial Megapolis, zona este foarte dezvoltată, iar la teren este acces din toate patru părți. Totodată, se precizează că „toate comunicațiile sunt prezente”. Prețul acestui teren este de 95 mii de euro.

Mama judecătorului a cumpărat terenul în 2011

Datele cadastrale consultate de ZdG arată că bunul imobil scos la vânzare aparține Iuliei Mânăscurtă, născută în 1941, ea împlinind în luna februarie 79 de ani. ZdG a scris anterior că aceasta este mama magistratului Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel (CA) Chișinău.

Terenul din str. Bucovina, scos la vânzare de mama judecătorului Mânăscurtă. Sursa foto: 999.md

Imobilul a devenit proprietatea Iuliei Mânăscurtă în 2011, în urma unui contract de vânzare/cumpărare. Bunul a fost procurat de la Svetlana Vergun.

Terenul alăturat aparține Primăriei Comunei Stăuceni, mun. Chișinău.

Solicitat de ZdG, judecătorul Igor Mânăscurtă a refuzată să ne spună dacă acest teren îi aparține mamei lui. „Nu pot să vă confirm această informație. Mai mult nu am ce vă spune în legătură cu acest subiect. Nu este terenul meu și nu dețin careva informații”.

După refuzul judecătorului, am apelat telefonic și la mama acestuia, Iulia Mânăscurtă, care locuiește în orașul Fălești.  Pensionara ne-a confirmat că terenul îi aparține, însă a menționat că nu înțelege de ce trebuie să își justifice averea și că nu ar vrea să fie chemată ulterior de autorități să dea explicații.

„Eu pot să vă spun că am avut o fiică care a lucrat mai mulți ani în Israel. Ea s-a căsătorit și cât a lucrat peste hotare, ea îmi trimitea bani. Eu strângeam banii, am cont la bancă și m-am gândit să cumpăr ceva pentru dânsa și am luat acest teren. Știți care-i socoteala, soțul ei a murit într-o avarie și fiica mea tot a decedat. Eu m-am gândit să am acest teren și îl țineam că dacă se va întâmpla ceva cu mine, să dispun de bani. Eu vă spun precis, sunt într-o vârstă înaintată și am 80 de ani. Nu aș vrea să mă cheme pe undeva și să îmi pună întrebări”, a precizat mama judecătorului.

CV-ul și averea judecătorului Mânăscurtă

Conform magistrat.md, Igor Mânăscurtă este judecător din 1997, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Bălţi. A fost promovat la Chişinău, iar în 2002 a fost numit vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana, instanţă de unde a fost promovat la CA Chişinău în martie 2017. Iniţial, Dodon a respins candidatura sa, pentru că ar fi avut dubii vis-a-vis de integritate, dar nu s-a mai opus, după ce CSM l-a propus repetat.

Igor Mânăscurtă a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău în anul 2017. La scurt timp, a fost ales membru al Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, entitate abilitată să examineze abaterile magistraților

Potrivit declarației de avere și interese pentru 2019, judecătorul a ridicat anul trecut un salariu de circa 318 mii de lei de la CA Chișinău, iar soția sa a câștigat un salariu de circa 14 mii de lei de la biroul asociat de avocați „Fenix”. Cu excepția celor două salarii, familia Mânăscurtă nu a obținut venituri din alte surse. Judecătorul a trecut în declarația sa de avere un apartament de 87 m.p., pe care familia sa l-a obținut în 2017 în baza unui contract de investiție. La capitolul bunuri imobile, Mânăscurtă a indicat un automobil de model Audi A8, pe care familia îl are în posesie din 2012 și a cărui valoare declarată este de 7 mii de euro. Alte bunuri imobile sau mobile nu sunt declarate de judecător.

ZdG a scris anterior că Igor Mânăscurtă, fost magistrat la Judecătoria Ciocana, Chişinău, e căsătorit cu Carolina Mânăscurtă-Pascari, avocată la biroul „Fenix”. Coincidenţă sau nu, acest birou e amplasat chiar lângă Judecătoria Ciocana, instanţă unde a activat timp de 15 ani judecătorul Igor Mânăscurtă. Tatăl soţiei judecătorului, Ghenadie Pascari, este şi el avocat în acelaşi birou. În 2018, ZdG mai scria că O familie din Chişinău a reuşit să obţină confirmarea unei relaţii de rudenie ascunse ani în şir de către Igor Mânăscurtă, şi un avocat cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu, Vladimir Volcov. Agenţia Servicii Publice, Consiliul Superior al Magistraturii şi instanţele de judecată, fie au refuzat să ofere informaţii la subiect, fie au negat veridicitatea relaţiei de rudenie. Aceasta a fost însă confirmată chiar de către mama judecătorului, care, într-o convorbire înregistrată, a oferit detalii despre relaţia „secretă” dintre judecător şi avocat.