Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dodon le cere „unor politicieni”…

Dodon le cere „unor politicieni” să retragă contestația depusă împotriva Guvernului. Reacția PAS

Președintele Igor Dodon solicită „unor politicieni”, referindu-se la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să retragă sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău prin care este contestată dispoziția Comisiei Situații Excepționale (CSE) prin care cetățenii R. Moldova reveniți acasă sunt obligați să achite pentru polița de asigurare medicală.

„Vreau să cer de la unii politicieni retragerea cererii care au adresat-o în judecată împotriva Guvernului. Eu vreau ca acești politicieni să manifeste solidaritate cu toți cetățenii R. Moldova. Haideți să fim solidari și haideți să susținem sistemul medical”, a sus Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă.

Declarația șefului statului vine după ce deputații PAS au contestat în instanță una dintre deciziile CSE, cu privire la obligativitatea de a achita polița de asigurare medicală, menționând că aceasta este neconstituțională.

Contactat pentru o reacție cu referire la solicitarea lui Dodon, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că partidul poate retrage contestația în cazul în care autoritățile vor găsi o soluție pentru a nu condiționa revenirea cetăților acasă prin procurarea poliței.

„Dacă ei sunt flexibili pentru a găsi o astfel de soluție – de exemplu, așa cum se face în cazul celor care traversează hotarul terestru, să facă o declarație pe propria răspundere că vor procura această poliță sau alte soluții – , putem să discutăm și chiar putem s-o retragem. Altfel, ceea ce a decis guvernarea este o încălcare gravă a dreptului constituțional a conaționalilor noștri și o încălcare a Constituției. Încă o dată – nu suntem împotriva ca oamenii să achite primele de asigurare medicală, inclusiv cei reveniți din diasporă – însă este inadmisibil ca acest lucru să fie o condiție pentru a reveni acasă”, a declarat deputatul Litvinenco pentru Ziarul de Gardă.

Începând de joi, 1 aprilie, în perioada stării de urgență, cetățenii R. Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul R. Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în țară și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Astfel, potrivit dispoziției nr. 10 din 31 martie, a Comisiei Situații Excepționale a R. Moldova, moldovenii care se întorc de peste hotare, la intrarea în țară vor fi obligați să completeze declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.