Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cât costa polița medicală…

DOC Cât costa polița medicală în R. Moldova: Nu este folosită pentru tratarea pacienților testați cu Covid-19. Diaspora, obligată să o cumpere la intrarea în țară

Începând de joi, 1 aprilie, în perioda stării de urgență, cetățenii R. Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul R. Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în țară și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Astfel, potrivit dispoziției nr. 10 din 31 martie, a Comisiei Situații Excepționale a R. Moldova, moldovenii care se întorc de peste hotare, la intrarea în țară vor fi obligați să completeze declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

Ziarul de Garda a discutat cu reprezentanții Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), instituția responsabilă de eliberarea polițelor de asigurare, care ne-au comunicat cât costă o astfel de poliță medicală și ce pot face cetățenii cu ea în cazul în care sunt testați pozitiv pentru coronavirusul de tip nou, în condițiile în care anterior autoritățile de la Chișinău au declarat că indiferent dacă pacienții testați cu Covid-19 dețin sau nu poliță medicală, vor beneficia de tratament gratuit în regim de urgență.

Conform dispoziției nr. 10 din 31 martie adoptată de Comisia Situații Excepționale, prin derogare de la prevederile art. 4, alin. (7) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020, nr. 174/2019, începînd cu 01 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii R. Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul R. Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în R. Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Astfel, potrivit autorităților de la Chișinău, moldovenii aflați peste hotare care vor reveni acasă, traversând frontiera de stat pe cale aeriană, la intrarea în R. Moldova vor fi obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, inclusiv prin intermediul sistemului guvernamental Mpay. 24.

Moldovenii care revin acasă de peste hotare, OBLIGAȚI să semneze la vamă declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a poliței medicale

Potrivit ultimei dispoziții a Comisiei Situații Excepționale, din 31 martie, moldovenii și cetățenii străini care traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

Modelul declarației pe care o vor primi călătorii la vamă:

După ce moldovenii și cetățenii străini vor completa obligatoriu, la vamă, declarația pe propria răspundere, responsabilii de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră vor verifica veridicitatea datelor din declarațiile semnate și vor transmite electronic, săptămânal către Compania Națională de Asigurări în Medicină declarațiilor scanate, dar și lista persoanelor care au traversat frontiera de stat pe cale aeriană.

Cât costa o astfel de poliță medicală și cum o pot procura cetățenii moldoveni, dar și cei străini care intră în R. Moldova

Contactați de către Ziarul de Gardă, responsabilii de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) ne-au comunicat că polița medicală costă 4056 de lei.

„Toți cetățenii care nu s-au încadrat în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) în primele trei luni ale anului, începând cu data de 1 aprilie, achită prima de asigurare în sumă fixă în mărime integrală – 4056 de lei”, ne-au comunicat reprezentanții CNAM

Procedura de achitare a poliței de asigurare

Prima de asigurare în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay : cu card bancar, prin internet banking, la terminalele de plată, la ghişeele băncilor comerciale şi ale oficiilor poştale.

Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar sau de pe dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze paşii necesari, în funcţie de modalitatea de achitare.

n cazul plăţii prin Mpay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Pacienții testați pozitiv pentru Covid-19 sunt tratați GRATUIT, indiferent dacă au sau nu poliță medicală

Potrivit reprezentanților CNAM, toate persoanele , inclusiv cele neasigurate, care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19 beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Cheltuielile pentru serviciile medicale respective sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Pe perioada internării în spital, asigurarea obligatorie de asistenţă medicală acoperă toate cheltuielile pentru consultaţii, tratamente, îngrijiri medicale, medicamente, consumabile, cazare şi alimentaţie.

Polița medicală este valabilă pentru alte servicii medicale decât cele pentru tratarea de Covid-19

Tot responsabilii de la CNAM au comunicat pentru ZdG că persoanele asigurate beneficiază de tot spectrul și volumul de servicii medicale prevăzut de Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai mult decât atât, asistența medicală urgentă prespitalicească (serviciul 112) este acordată tuturor persoanelor cu afecțiuni ce reprezintă urgențe, indiferent de tipul maladiei.

Și în cadrul asistenței medicale primare, medicul de familie și echipa sa acordă asistență medicală atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate. Cu toate acestea, în perioada actuală, în scopul minimizării riscului de infectare cu COVID-19, cetățenii sunt îndemnați să evite deplasările la instituţiile medicale, dacă nu sunt cazuri de urgență. În caz de febră, tuse, dificultăți de respirație, pacienții vor contacta telefonic medicul de familie imediat sau vor apela serviciul 112. Totodată, în cazul unor unor maladii cronice, se recomandă ca persoanele să contacteze medicul de familie prin telefon sau canale electronice și împreună să stabilească dacă este sau nu nevoie de a se deplasa la instituția medico-sanitară primară.

Persoanele asigurate beneficiază și de medicamente compensate. În perioada stării de urgență se recomandă prescrierea medicamentelor compensate pentru perioada maximă, de 3 luni.

Persoanele asigurate beneficiază gratuit de toate tipurile de asistență medicală: urgentă prespitalicească, primară, specializată de ambulator, spitalicească, servicii de înaltă performanță, îngrijiri medicale la domiciliu”, ne-au comunicat reprezentanții CNAM.

Autoritățile anunță sancțiuni pentru cetățenii care nu vor cumpăra poliția medicală la intrarea în R. Moldova

Potrivit aceleiași dispoziții adoptată de Comisia Situații Excepționale, miercuri, 31 martie, cetățenii moldoveni, dar și cei străini care nu vor semna, la intrarea în țară, declarațiile pe propria răspundere și nu vor procura polițe de asigurare medicală vor fi sancționați contravențional sau chiar penal.

„Nerespectarea prevederilor, măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate. Prezenta Dispoziție intră în vigoare din momentul emiterii și se publică pe pagina oficială a Guvernului”, scrie în Dispoziția nr. 10 a CSE.