Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Obligația de a procura…

DOC Obligația de a procura polița la revenirea în țară ar putea fi anulată? Avocat, despre măsurile autorităților

Prevederile din Dispoziția nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale care obligă cetățenii R. Moldova reveniți acasă să achite pentru polița de asigurare medicală au fost contestate de către reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care cer anularea punctelor respective. În același timp, avocatul Eduard Digore a declarat pentru ZdG că sunt încălcări flagrante, iar unii cetățeni din diasporă se mobilizează pentru a oferi ajutor la procurarea poliței, promisiune făcută și de către premierul Ion Chicu.

PAS cere anularea acestei obligații

Potrivit PAS, reprezentanților PAS, prevederile constestate contravin: „art.16 alin.(2) din Constituție (dreptul cetățeanului Republicii Moldova de a reveni acasă), art.27 alin.(2) din Legea Supremă (principiul egalității și nediscriminării), Legii nr.212/2004 și Hotărârii Parlamentului nr. 55/2020 (arogarea de competențe care le depășesc pe cele conferite prin actul Parlamentului prin care s-a instituit starea de urgență), precum și art. 22 alin.(1) și art.23 alin.(1) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr.1593/2002”.

„O considerăm neconstituțională. Am transmis azi sesizarea la Curtea de Apel, pentru că nu există nicio prevedere legală care să le permită autorităților să interzică oamenilor să revină la ei acasă. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și nu pot să folosească pretexte inventate, cum este acesta: că dacă nu ai această asigurare medicală, nu poți să iei bilet la avion și să aterizezi în R. Moldova. Nu este legal acest lucru. Indiferent dacă ai sau nu poliță, ești cetățean al R. Moldova și ai dreptul să revii acasă. E adevărat că polița este obligatorie pentru cetățenii R. Moldova. Dacă omul a revenit acasă, deja autoritățile pot să se gândească la anumite mecanisme, dar nimeni nu poate să intrezică cuiva să revină acasă doar pentru că nu are asigurare medicală. Noi am mers în instanța de judecată ca să cerem anularea acestei hotărâri”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, în cadrul ediției din 1 aprilie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit reprezentanților PAS, cererea a fost transmisă prin poștă ieri, după ora 16:00. Serviciul de presă de la Curtea de Apel Chișinău ne-a informat că aceasta încă nu a fost recepționată.

Avocat: „Persoanele care se află în situația respectivă ar putea să înainteze o cerere privind declararea nulității acestei măsuri”

Contactat de ZdG, avocatul Eduard Digore a menționat că prin aceste măsuri este încălcat dreptul la libera circulație, iar măsurile aplicate în perioada stării de urgență trebuie să fie proporționale.

„Această obligație, cu siguranță, se impune tuturor cetățenilor, dar în aceste circumstanțe trebuie să se verifice dacă persoanele respective sunt rezidente în R. Moldova, adică dacă au stat mai mult de 189 de zile pe teritoriul R. Moldova. Totodată, în acest caz obligația a fost aplicată în anumite circumstanțe: pentru a putea să revină acasă, trebuie să plătească polița. Ea nu putea fi impusă ca o restricție, în primul rând, asupra libertății de circulație. Statul are toate mijloacele, dacă consideră că un cetățean al R. Moldova care se află în străinătate sau pe teritoriul țării trebuie să plătească o poliță, ei au tot instrumentarul să ducă la îndeplinirea acestei obligații și au toate măsurile de constrângere, puteau să facă liber în privința tuturor cetățenilor, dar fără să impună anumite restricții sau de control suplimentar la frontieră. Din punctul meu de vedere, nu există o proporție între măsura aplicată și scopul urmărit. Este o încălcare flagrantă a libertății de circulație a cetățenilor. Pot fi aplicate niște măsuri în situații de stare de urgență, doar că ele trebuie să fie proporționale. În acest caz nu este nicio proporție, nicio legătură de cauzalitate între faptul de a impune plata unei polițe și libertatea de a intra în țara ta”, a specificat acesta.

Digore subliniază că persoanele care se află în situația respectivă ar putea, fie individual, fie colectiv, să înainteze o cerere privind declararea nulității acestei măsuri și recunoașterea încălcării dreptului la libera circulație, chiar dacă este stare de urgență.

„Sub această pălărie de măsuri de urgență autoritățile vor încerca să adopte orice măsură pe care o consideră necesară. Spre exemplu, în acest caz urmăresc mărirea veniturilor la buget și nu oricum și oricând, ei vor ca, prin utilizarea acestui mijloc, persoanele care se află în străinătate să plătească acești bani, o măsură de constrângere, chiar dacă statul are tot instrumentarul necesar, potrivit legii: Codul contravențional, posibilitatea notificării părților”, completează el.

Mai mult, avocatul atenționează că nici companiile aeriene nu sunt cele care trebuie să fie implicat în acest proces.

„Cine verifică? Toată sarcina de obligație a fost pusă în spatele companiei aeriene. Aceasta are capacitatea unui organ competenet care să stabilească dacă persoana respectivă este sau nu obligată să plătească această poliță? Cu siguranță, nu. Și pe partea de competență este o încălcare flagrantă. Scopul doi, ascuns, consider că este de a lovi într-o categorie a populației, cei plecați peste hotare, considerând că ei au bani”, a conchis Eduard Digore.

Chicu: „Adoptă o poliță medicală”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful Guvernului de la Chișinău insistă că procurarea poliței de asigurare medicală este obligatorie, adăugînd că este gata să transfere salariul său pentru luna aprilie „pentru a ajuta la procurarea politei pe cetățenii în dificultate, care revin in țară”.

„MAEIE, care oferă suport cetățenilor și formează listele pentru rutele charter, este gata să prezinte la prima solicitare informatia necesară pentru identificarea persoanelor din diasporă, care trebuie ajutate prin intermediul inițiativei „Adoptă o poliță”’, a scris Ion Chicu.

În același timp, unii moldoveni din diasporă propun ajutor pentru persoanele care nu au suficienți bani pentru a achita polița de asigurare medicală.

Conform Dispoziției nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale, „începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii R. Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul R. Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Persoanele ce intenționează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană pe sensul de intrare în R. Moldova vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, inclusiv prin intermediul sistemului guvernamental Mpay. Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în R. Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020”.

Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență pentru perioada 17 martie – 15 mai.