DOC/ Scenariul Parlamentului pentru demiterea lui Harunjen

Eduard Harunjen urmează să fie demis din funcția de procuror general printr-un decret emis de Igor Dodon după ce Parlamentul va adopta o hotărâre prin care va constata că acesta nu ar fi fost eligibil pentru a accede la șefia Procuraturii Generale (PG). Acest scenariu se conține în proiectul de hotărâre pe care Parlamentul îl va supune votului în ședința de astăzi a plenului.

Proiectul de hotărâre constată că Eduard Harunjen nu ar fi fost „eligibil pentru a deveni procuror general pe motiv că, timp de 9 luni înainte de a deveni procuror general, a deţinut calitatea membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de procuror general interimar, fapt care încalcă condiția prevăzută la art. 17 din alin. (1) lit. e) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură”.

Deputați ar urma să voteze pentru a transmite președintelui țării „recomandarea” de a emite un decret „privind constatarea încetării raporturilor de serviciu în circumstanțe ce nu dpeind de voința părților în privința procurorului general al R. Moldova, Eduard Harunjen, în legătură cu încălcarea condiției prevăzute la ar. 17, alin. (1), lit. (e) din legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură”.

Odată cu cedarea puterii de către PDM și instalarea noi guvernări, reprezentanți ai societății civile, dar și factorii politici, precum președintele țării, prim-ministrul și președintele Parlamentului, au cerut demisia procurorului Eduard Harunjen.

Anterior, peste opt mii de cetățeni au semnat o petiție online prin care solicită demisia procurorului general. Șeful PG a calificat drept o acțiune de „trolling” petiția publică și a declarat că ar fi vorba despre „o acțiune plătită”, care „nu costă ieftin”, doar că nu cunoaște de cine ar fi sponsorizată.

Eduard Harunjen a declarat că nu va pleca benevol din funcție.

De două zile, Eduard Harunejn se află în concediu de boală, fiind internat la cardiologie.

Acesta susține că nu va pleca benevol din funcție.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *