DOC/ Pe ce s-a plâns judecătoarea Berdilo la CSM și cum și-a motivat Consiliul decizia luată

După ce a pronunțat hotărârea de invalidare a alegerilor locale, Rodica Berdilo a depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a reputației profesionale, care i-ar fi fost afectată prin reacțiile politicienilor, a mass-media și a unor reprezentanți ai societății civile. Ulterior, CSM a hotărât „inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor”.

În cererea sa, Berdilo a precizat că imediat după pronunțarea dispozitivului hotărârii în cazul dosarului validării alegerilor locale, mai multe posturi de televiziune au transmis în direct, iar ulterior au difuzat știri eronate în baza declarațiilor făcute de politicieni, analiști politici, experți și alte persoane interesate și, cu toate că la acel moment nici un comentator al soluției nu cunoștea motivele care au stat la baza hotărârii, aceștia ar fi lansat acuzații denigratoare, lipsite de orice scrupule, în adresa sa, înjosindu-i demnitatea de persoană și imaginea de judecător.

Magistrata susține că criticile la adresa sa au fost difuzate în așa fel încât cetățenii să fie convinși că a pronunțat o hotărâre dictată politic și că s-a urmărit scopul de a convinge oamenii de faptul că hotărârea a fost pronunțată de un judecător lipsit de integritate.

În hotărârea sa, CSM susține părerea publică defavorabilă este justificată în cazul în care se bazează pe fapte reale, însă este inacceptabilă dacă se axează pe afirmații tendențioase, făcute în scopul discreditării judecătorilor sau autorităților judecătorești.

„Curtea Constituțională a statut că independența judecătorului presupune că nimeni nu poate interveni în deciziile și modul de gândire al unui judecător, decât prin procedurile judiciare stabilite”, se mai precizează în hotărârea CSM.

Astfel, în ședința din 3 iulie, plenul Consiliului a mai punctat că deciziile judecătorilor nu pot face obiectul vreunei reanalizări, în afara procedurilor de atac sau de redeschidere a cauzei, motiv pentru care a atenționat că, „orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului este inadmisibilă”.

La mai bine de o săptămână după ce a adoptat hotărârea privind invalidarea alegerilor, magistrata Rodica Berdilo a adresat un mesaj public prin intermediul căruia răspunde criticilor dure la adresa sa.

Judecătoarea dă asigurări că și-a făcut meseria „așa cum prevede legea, independent de orice influență din exterior”, iar familia sa este„batjocorită” pentru că nu s-a lăsat intimidată „de vocile care strigau la ușa biroului (protestatarii)” cum să aplice legea.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *