Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Opinia separată a unui…

DOC Opinia separată a unui judecător al CC pe marginea declarării neconstituționale a legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea

Judecătorul Curții Constituționale (CC), Eduard Ababei, menționează într-o opinie separată care sunt motivele pentru care nu a fost de acord cu declararea neconstituțională a legii pentru care Guvernul Chicu și-a angajat anterior răspunderea. Potrivit judecătorului, sesizările depuse de reprezentanții mai multor partide la CC nu trebuiau analizat din perspectiva procedurii angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

„În opinia mea, angajarea răspunderii guvernamentale pentru proiectul de lege, devenit Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020, a avut loc, deoarece deputaților li s-a comunicat din timp textul proiectului (prin e-mail, prin căsuța poștală, publicarea în Monitorul Oficial), Prim-ministrul a fost prezent la ședința în plen pentru a prezenta proiectul de lege prenotat, iar odată ce lipsa cvorumului parlamentar poate fi considerată motivată, consider că ședința a fost consumată. Respectiv, din acest moment a început să curgă termenul de 3 zile pentru depunerea moțiunii de cenzură, fapt recunoscut chiar și de unii autori ai sesizărilor depuse, dar neacceptat de colegii mei”, precizează judecătorul.

Ceilalți judecători ai CC, care au declarat însă legea neconstituțională, au considerat că a fost încălcată procedure de angajare a răspunderii Guvernului, precizând că premierul nu trebuia să treacă peste etapa prezentării acesteia în Parlament, etapă care era indispensabilă.

De cealaltă parte, Eduard Ababei mai menționează că articolul din Constituție, care prevede că „Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege”, trebuia interpretat de CC prin prisma situației excepționale în care se află R. Moldova, „cu punerea în balanță a principiului solemnității procedurilor parlamentare”, cu principiile stării excepționale, cum ar fi „principiul protecției sănătății persoanelor prezente la ședința Parlamentului”.

Totodată, în opinia judecătorului, sesizările la CC trebuiau abordate printr-o judecată în fond, iar acest lucru ar fi dus la evitare declarări neconstituționale a mai multor politici concepute să contracareze efectele pandemiei COVID-19.

La 13 aprilie, judecătorii Curții Contituționale au declarat neconstituțională Legea pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea. Magistrații CC au decis să admită sesizările depuse de reprezentanții PAS, PPDA, Grupul Pro Moldova dar și cea a deputatului neafiliat Alexandru Oleinic.

Decizia a fost luată de magistrații Liuba Șova, Domnica Manole, Nicolae Roșca și Serghei Țurcan, în lipsa președintelui CC, Vladimir Țurcan, care s-a abținut de la examinarea speței. Magistratul Eduard Ababei a avut o opinie separată pe marginea acestui caz.