Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Numărul cauzelor pierdute de…

DOC Numărul cauzelor pierdute de R. Moldova la CtEDO în 2019 și suma totală pe care trebuie să o achite statul. Raportul Agentului guvernamental

În privința Republicii Moldova, pe parcursul anului 2019 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat 54 hotărâri, dintre care în 39 de hotărâri a fost constatată cel puțin o încălcare a Convenției de către R. Moldova. Datele se conțin în raportul Agentului guvernamental cu privire la executarea hotărârilor și deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului în anul 2019.

Potrivit raportului, în 14 hotărâri care vizează încălcări ale Convenției de către structurile neconstituționale din stânga Nistrului Curtea nu a constatat nicio încălcare a Convenției de către Republica Moldova.

În aceste cauze, Curtea a recunoscut încălcarea Convenției de către Federația Rusă care continuă să exercite un control efectiv asupra teritoriului din stânga Nistrului. Cu toate acestea, în 2 cauze împotriva Republicii Moldova și a Rusiei, Republica Moldova totuși a fost găsită responsabilă de încălcarea prevederilor Articolului 5 §§ 1 și 3, precum și a Articolului13 din Convenție. Analiza hotărârilor Curții Europene pronunțate în cauzele împotrivă Republicii Moldova în anul 2019 relevă încălcarea următoarelor articole din Convenție:

  • Articolul 3 – condiții inumane, tratament inuman și degradant în timpul detenției și investigație ineficientă a plângerilor în acest sens (3 hotărâri);
  • Articolul 5 – dreptul la libertate și la siguranță (7 hotărâri);
  • Articolul 6 – dreptul la un proces echitabil (22 hotărâri) și neexecutarea hotărârilor judecătorești (5 hotărâri);
  • Articolul 8 – dreptul la respectarea vieții private și de familie (4 hotărâri);
  • Articolul 10 – libertatea de exprimare (1 hotărâre);
  • Articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv (2 hotărâri);
  • Articolul 1 din Protocolul nr. 1 – protecția proprietății (13 hotărâri).

Achitarea satisfacției echitabile

În anul 2019 nu au fost constatate întârzieri la plata sumelor cu titlu de satisfacție echitabilă. În aceeași ordine de idei, Ministerul Finanțelor a fost notificat de către Agentul guvernamental în legătură cu necesitatea executării a 39 hotărâri și 9 decizii (aici sunt indicate doar numărul) hotărârilor și al deciziilor devenite definitive în anul 2019, care implică plata anumitor sume reclamanților).

În legătură cu necesitatea executării a 39 hotărâri și 9 decizii, R. Moldova trebuie să achite, în total, 536.196,37 euro (7.116.304,14 lei).

Raportul integral:

Raportul Agentului guvernamental cu privire la executarea hotărârilor și deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului în anul 2019 urmează să fie aprobat de Guvern, iar ulterior prezentat Parlamentului pentru informare.