Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Năstase, obligat să îi…

DOC Năstase, obligat să îi achite lui Ceban 1 leu cu titlu de prejudiciu moral

Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre pe 10 decembrie prin care îl obligă pe Andrei Năstase să achite un prejudiciu moral în mărime de un leu și să dezmintă o declarație făcută la adresa lui Ion Ceban în cadrul campaniei electorale pentru primăria Chișinău. 

Potrivit hotărârii, instanța a admis cererea de chemare în judecată depusă de avocatul lui Ion Ceban cu privire la repararea prejudiciului moral în urma unor declarații făcute de Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Eu vreau să fiu primar” din 11 mai 2018. Emisiunea a fost moderată de Lorena Bogza, care i-a avut drept invitați pe candidații la șefia Primăriei: Andrei Năstase, Ion Ceban și Alexandr Roșco.

Instanța a stabilit că următoarea declarație făcută de Andrei Năstase este defăimătoare: „Nu, că vorbiți este ok, ce ați făcut, ce ați reușit?(n.r. – cu referire la gestionarea patrimoniului municipal) Pentru că, atunci când a trebuit în 2016 să votați, cu toții, într-o unanimitate, înstrăinarea unor imense loturi de pământ din Chișinău …”.

Afirmațiile lui Andrei Năstase pot fi urmărire începând cu minutul 19.37 al emisiunii.

Prin decizia magistratului Dan Sîrbu, de la Judecătoria Chișinău (sediul Centru), Andrei Năstase este obligat să dezmintă afirmațiile pe care le-a expus în cadrul emisiunii. Dezmințirile trebuie făcute publice prin intermediul unei conferințe de presă sau în cadrul unei emisiuni, în termen de 15 zile, cu următorul conținut:

„Recunosc că afirmațiile și/sau informațiile răspândite de către Andrei Năstase cu privire la faptul că, Ion Ceban, în calitate de consilier municipal în mun.Chișinău ar fi votat în Consiliul Municipal Chișinău în anul 2016 înstrăinarea unor imense loturi de pământ din Chișinău, sunt false, mincinoase, denigratoare și lipsite de substract factologic, lezând onoarea, demnitatea și reputația profesională a lui Ion Ceban”.

Totodată, Andrei Năstase va fi nevoit să îi achite lui Ion Ceban suma de un leu cu titlu de prejudiciu moral.

„Am solicitat un leu pentru a arăta prețul acestor cuvinte – Andrei Năstase. Repet, fracțiunea socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău nu a votat niciun proiect cu privire la repartizarea funciară în aproape 4 ani și a developat majoritatea schemelor în acest sens. Sute. Noi am pledat și insistăm pe licitații publice nu doar în acest domeniu”, a fost reacția lui Ion Ceban.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.