Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Soția unui profesor turc…

DOC Soția unui profesor turc expulzat acum 2 ani a atacat la Curtea de Apel sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari

Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat ilegal acum 2 ani alături de alți 6 profesori turci, a atacat la Curtea de Apel Chișinău sentița secretă de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Galina Tufekci, soția cetățeanului turc Feridun Tufekci, condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în Turcia, a mai solicitat instaței de Apel să fie parte a procesului în calitate de victimă a acțiunilor ilegale întreprinse de fostul șef SIS.

Femeia ne-a comunicat că ea, în calitate de victimă, nu a fost înștiințată despre inițierea unei cauze penale, despre rezultatele investigațiilor sau despre condamnarea lui Vasile Botnari, care se face singurul vinovat de acțiunile ilegale privind expulzarea celor 7 cetățeni turci, în viziunea Procuraturii și a instanței.

Desigur că eu nu am fost parte a procesului. Pur și simplu mi s-a spus că eu nu fac parte din procesul penal și nici avocatul. Desprea sentința condamnării am aflat din presă. Sunt încrezută că nicio altă soție a unuia dintre victime nu făcut parte a procesului”, ne-a comunicat ea.

Galina Tufekci a mai spus că ține legătura cu soțul ei Feridun Tufekci, care este condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în Turcia.

În fiecare duminică i se acordă câte 20 de minute. Noi nu știm când are timp. Când ne contactează atunci noi discutăm.

Nu contează dacă cunoaște sau nu despre procesul de aici din Moldova, pentru el este important ce decizii se iau acolo. Autoritățile moldovenești au făcut ceea ce a făcut, s-au străduit. Nu sunt de acord că doar o persoană se face vinovată. Și iată am făcut un pas și am atacat sentința la Curtea de Apel. Începem cu aceasta și ulterior se vor vedea lucrurile”, a mai adăugat Galina Tufekci.

Marți, 8 septembrie, Alexandr Stoianoglo, procurorul general anunța, la mai bine de o lună de la emiterea sentinței, că Vasile Botnari, fostul șef al SIS din perioada expulzării din R. Moldova a celor 7 profesori turci de la liceul Orizont din Capitală a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă potrivit dispozitivului sentinței din dosarului lui Vasile Botnari, publicat de portalul safenews.md, fostul șef SIS nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, ci la o amendă în valoare de 88 de mii de lei.

Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achitat toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor”, spunea Stoianoglo. Procurorul general preciza că atât sentința, cât și dispozitivul ei sunt secretizate. 

ZdG a scris în dimineața zilei de joi, 10 septembrie, cu referire la surse din organele de drept, că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, unicul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, nu a fost condamnat cu suspendare, așa cum au anunțat autoritățile, ci a primit o pedeapsă sub formă de amendă, pe care a achitat-o deja. 

Informația a fost furnizată către ZdG de către mai multe surse, iar joi dimineață, 10 septembrie, același lucru l-a dezvăluit și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.

Tot sursele ZdG ne-au comunicat că, deși inițial, acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare, ulterior procurorul nu a contestat sentința instanței de judecată, în cazul fostului sef al SIS, care prevedea doar achitarea unei amenzi.

Tot ieri, 10 septembrie, Procuratura Generală a informat că sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de către judecătorul de caz, iar cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz.