Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fără Cristian Rizea, ex-deputatul…

DOC Fără Cristian Rizea, ex-deputatul român, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, la alegerile din 11 iulie. CSJ declară inadmisibil un nou recurs depus de politician

Partidul NOI și fostul deputat român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova, a depus un nou recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) prin care au solicitat anularea deciziilor anterioare ale instanțelor de judecată cu privire la refuzul CEC de a-l înregistra pe Cristian Rizea pe listele partidului NOI în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Astfel, joi, 8 iulie, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție format din magistrații: Tamara Chișca-Doneva, Nicolae Craiu și Victor Burduh au declarat inadmisibil recursul depus de către partidul NOI și Cristian Rizea.

Decizia CSJ este irevocabilă.

Examinând temeiurile invocate în recursul depus de către Partidul Politic NOI reprezentat de președintele partidului Vladimir Dachi și de către Mihai Cristian, în raport cu materialele cauzei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție îl consideră inadmisibil, din următoarele motive. În conformitate cu art. 246, alin. (1) Cod administrativ, Curtea Supremă de Justiție examinează din oficiu admisibilitatea cererii de recurs. Dacă este inadmisibil, recursul se declară ca atare printr-o încheiere, iar în acord cu alin. (2) din art. 246 Cod administrativ, recursul se declară inadmisibil în special în cazurile enumerate la literele a)-f). Din analiza acestor prevederi, rezultă că admisibilitatea/inadmisibilitatea recursului, în special, nu se limitează doar la temeiurile menționate ci urmează să însușească în condițiile Codului administrativ exercitarea efectivă a unui control de legalitate, veritabil bazat pe temeiuri concludente și serioase”, se menționează în Încheierea CSJ.

Decizia CSJ:

La 14 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia Curții de Apel Chișinău (CA) care a declarat inadmisibilă contestația depusă de partidul NOI și fostul deputat român Cristian Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care au solicitat anularea deciziei CEC cu privire la refuzul înregistrării lui Cristian Rizea pe listele partidului NOI în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

La 4 iunie, CEC a refuzat să-l înregistreze pe fostul deputat român Cristian Rizea în calitate de candidat la funcția de deputat din partea Partidului Politic „NOI”, întrucât, potrivit CEC, candidatul nu deține cetățenia R. Moldova.

La 7 iunie, fostul deputat român a atacat la Curtea de Apel decizia CEC și a solicitat instanței să oblige CEC să examineze repetat cererea cu privire la înregistrarea sa în calitate de candidat la alegerile parlamentare.

Se declară inadmisibilă acțiunea înaintată de către Partidul Politic „NOI”, în persoana președintelui Vladimir Dachi și Mihai Cristian împotriva Comisiei Electorale Centrale, cu privire la constatarea neexaminării cererii (comunicatului informativ) din 02 iunie 2021 de înregistrare în calitate de candidat la alegerile parlamentare și obligarea examinării acesteia cu înregistrarea în calitate de candidat la alegerile parlamentare. Se explică reclamanților Partidul Politic ,,Noi”, în persoana președintelui Vladimir Dachi și Mihai Cristian, că declararea acțiunii inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit. e) Cod administrativ, exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiași reclamant cu aceeași acțiune. Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 1 (una) zi de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău”, se menționează în încheierea Curții de Apel din 7 iunie.

Fostul deputat român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, a anunțat vineri, 28 mai, că va candida pentru funcția de deputat, pe lista Partidului Politic „NOI”.

Pe 14 mai, Rizea anunța că s-a înregistrat la CEC în calitate de candidat independent la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, dar a renunțat ulterior.

Ex-deputatul român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri a fost eliberat duminică, 2 mai, din detenție din Penitenciarul nr. 13 din Capitală. Potrivit avocatei fostului parlamentar român, eliberarea lui Rizea a avut loc în contextul în care au expirat cele 180 de zile, timp în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării.

Cristian Rizea, fost deputat în Parlamentul României, dat în urmărire internaţională, a declarat anterior că Igor Dodon împreună cu Vladimir Plahotniuc ar fi primit milioane de euro pentru a-i retrage cetășenia R. Moldova. Fostul oficial român declar anterior că „infractorii pe care el i-a dat în vileag au plătit milioane de euro mafiei politice din R. Moldova pentru a-i retrage în mod abuziv cetăţenia”

La 2 noiembrie 2020, Igor Dodon, i-a retras cetăţenia R. Moldova fostului deputat român, iar la 3 noiembrie 2020 acesta a fost reținut de oamenii legii.

La 31 martie curent, PG a anunțat că ex-deputat român Cristian Rizea, învinuit de procurori de dobândirea cetățeniei R. Moldova cu abateri, a fost prin cu fals în declarații. Tot PG informat atunci că la 30 martie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a ex-deputatului, care a primit cetățenia R. Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.

Cristian Rizea se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Citește și: Ex-deputatul român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, prins cu fals în declarații: dosarul de învinuire, trimis în judecată. Detalii de la PG