Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Detalii despre cazul lui…

DOC Detalii despre cazul lui Adrian Nichifor, eliberat înainte de termen într-un dosar de omor și reținut în aceeași zi pentru corupere activă

Adrian Nichifor (Adrian Lupei după căsătorie n.red.), condamnat în 2011 la 17 ani de închisoare pentru omor, a fost eliberat înainte de termen marți, 20 decembrie, după ce magistrații Judecătoriei Soroca, sediul Central, au admis cererea înaintată de unul dintre avocații acestuia în legătură cu aplicarea amnistiei. Astfel, lui Nichifor i-a fost redusă pedeapsa de închisoare cu 3,5 ani. O încheiere în acest sens a fost pronunțată de Judecătoria Soroca pe 20 decembrie.

După ce a fost eliberat, exact în aceeași zi, Adrian Nichifor a fost reținut de ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore într-un dosar de corupere activă. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au declarat pentru Ziarul de Gardă că Adrian Nichifor este deținut la IP Soroca: „În termenul prevăzut de lege, procurorul  de caz va decide asupra măsurii preventive”.


Pe 31 decembrie 2021, a intrat în vigoare Legea din decembrie 2021 privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței R. Moldova. Legea respectivă se aplică condiționat și exclusiv persoanelor condamnate, care sunt caracterizate pozitiv pe parcursul executării pedepsei și sunt evaluate psihologic ca prezentând risc de recidivă mediu sau redus.

Pe 11 aprilie curent, Nichifor s-a adresat Comisiei speciale privind aplicarea actului cu privire la amnistie din cadrul Penitenciarului nr. 15 Cricova, solicitând aplicarea în privinţa lui a prevederilor legii respective. Nichifor a fost evaluat cu riscul de recidivă ridicat (recădere a unui comportament infracțional n.red.) de către psihologul Penitenciarului nr. 15 Cricova. Totodată, potrivit unui raport de evaluare privind realizarea Programului individual de executare a pedepsei și despre comportamentul condamnatului întocmit de comisia Penitenciarului nr. 15 Cricova, comportamentul lui Nichifor evaluat ca fiind negativ.

Magistrații Judecătoriei Soroca susțin că „riscul de recidivă ridicat a fost stabilit eronat în urma evaluării psihologice”.

„(…) Potrivit materialelor ce se conțin în dosarul personal al condamnatului, pe perioada de executare a pedepsei acesta a dat dovadă de un comportament pozitiv, începând cu anul 2015 nu mai are sancțiuni active, sancțiunea din 2021 a fost anulată prin încheierea judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 20 decembrie 2021, de 9 ori a fost stimulat de administrația penitenciarului.

Totodată, potrivit materialelor dosarului personal se constată că fiind în detenție în anul 2018, condamnatul Lupei Adrian s-a căsătorit cu Lupei ***. În perioada 25 ianuarie 2019 – 03 august 2019 a participat la programul cu privire la reducerea violenței în mediul penitenciar, fiindu-i stabilit nivelul de apreciere bine (…).

Prin prisma normelor invocate, instanța concluzionează că psihologul penitenciarului a emis fișa de evaluare a riscului de recidivă contrar metodologiei și contrar trăsăturilor psihologice a condamnatului Lupei Adrian (Adrian Nichifor n.red.)”, se arată în document.

Hotărârea Judecătoriei Soroca:

În luna septembrie 2022, CNA și PA au anunțat despre încheierea urmăririi penale în dosarul de corupere activă, în care este învinuit Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor. Potrivit CNA, omul de afaceri din Nisporeni ar fi încercat anterior să-și cumpere libertatea printr-o tentativă de mituire a unui angajat din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Acesta i-ar fi propus funcționarului 5000 de euro, dar a fost denunțat la CNA.

Angajatul ar fi fost rugat să scrie în actul de constatare a riscurilor de recidivă că bărbatul nu prezintă pericole majore pentru societate, în cazul în care ar ieși anticipat la libertate. Deși specialistul s-a expus atunci în cadrul comisiei de profil, menționând riscul sporit de recidivă a condamnatului, acesta ar fi intervenit cu o cerere repetată în care ar fi cerut reexaminarea cazului.

Pe 20 iunie 2011, Judecătoria Ciocana l-a recunoscut culpabil pe Adrian Nichifor de comiterea huliganismului agravat (art. 287 alin.(3) Cod penal) şi omorului intenţionat săvârşit prin mijloace periculoase pentru viaţa mai multor persoane (art.145 alin.(2) lit.m) CP), stabilindu-i o pedeapsă de 17 ani închisoare în penitenciar de tip închis.

Prin aceeaşi sentinţă, procesul penal de învinuire a nepotului acestuia – Trofim Nichifor, atunci în vârstă de 21 de ani, de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 290 alin.(1) Cod penal (purtarea şi păstrarea armelor de foc, a muniţiilor fără autorizaţia corespunzătoare) a fost încetat cu liberarea de răspunderea penală, iar pe un alt capăt de acuzare – favorizarea infracţiunii (art.323 alin.(1) CP) – a fost achitat, pe motiv că fapta inculpatului nu ar întruni elementele infracţiunii.

La începutul anului 2015, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a respins apelurile inculpatului Adrian Nichifor şi a admis apelul declarat de procurori în cazul nepotului acestuia, Trofim Nichifor. Astfel, Curtea de Apel Chişinău a decis menţinerea sentinţei primei instanţe în privinţa inculpatului Adrian Nichifor, prin care acesta a fost condamnat la 17 ani de detenţie, iar în privinţa nepotului acestuia a pronunţat o nouă hotărâre, fiind recunoscut vinovat pe ambele capete de acuzare şi condamnat la o amendă penală în mărime de 900 unităţi convenţionale.

Adrian Nichifor a folosit cuvinte necenzurate, în luna aprilie 2010, în adresa fraţilor Iurie şi Lilian Pîrlici, pe motiv că aceştia şi-au parcat automobilul lângă autoturismul său. Ulterior, Adrian Nichifor i-a solicitat prin telefon nepotului său Trofim Nichifor, să-i aducă o armă cu glonţ, din care a tras în direcţia lui Iurie Pârlici cinci împuşcături din arma cu glonţ încărcată cu cartuşe de luptă, în rezultatul cărora victima a decedat pe loc.