Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia Curții de Apel…

DOC Decizia Curții de Apel la cererea fostului judecător Mihai Murguleț prin care solicita anularea deciziei prin care a fost respinsă numirea sa în funcție până la atingerea plafonului de vârstă

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a respins cererea de chemare în judecată înaintată de fostul judecător Mihai Murguleț către Consiliul Superior al Magistraturii privind anularea Hotărârii CSM prin care a fost respinsă cererea de numire a lui Mihai Murguleț în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În Hotărârea Curții de Apel, adoptată de completul de judecători din care au făcut parte magistrații Angela Bostan, Ion Muruianu și Grigore Dașchevici, publicată la 25 martie curent, se menționează că cererea de chemare în judecată înaintată de Murguleț către CSM a fost respinsă „ca neîntemeiată”.

Hotărârea Curții de Apel:

Hotărârea este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului hotărârii, prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

La 16 aprilie 2020, CSM a respins cererea de numire a lui Mihai Murguleț în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Mandatul lui Murguleț a expirat în februarie.

În iunie 2019, magistratul Mihai Murguleț de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, a remis o notă informativă în care a relatat că între 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea șefiei Judecătoriei Chișinău și a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Ulterior, la 25 iunie 2019, în baza notei informative, opt judecători au fost înlăturați din funcții de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit hotărârii motivate a CSM de atunci, prin care șapte magistrați au fost înlăturați din funcțiile administrative, iar un judecător a fost revocat din componența Colegiului de Evaluare a CSM, Mihai Murguleț a declarat că atacurile la adresa sa au fost precedate de „tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției” din partea judecătorului Radu Țurcanu, care ar fi „intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile”.

Referitor la președintele CSJ, Ion Druță, magistratul ar fi scris că acesta i-ar fi solicitat „soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane”, iar după ce a refuzat acest lucru în privința sa ar fi început „atacuri denigratoare”. Atacurile, potrivit lui Murguleț, ar fi avut loc „cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”. Ulterior, se arată în hotărârea CSM, Murguleț a vorbit despre faptul că judecătorul Corneliu Guzun i-ar fi transmis că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționțând că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”.

Drept urmare a Notei informative, plenul CSM a decis atunci să înlăture din funcțiile administrative pe președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan, precum și pe inspectorul-judecărtor principal în cadrul Inspecției Judiciare, Nicolae Clima. Prin aceeeași decizie, Oleg Sternioală a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor
judecătorilor.

Murguleț a acces în sistem în 2015, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

DOC/ Acuzații fără precedent: Un judecător oferă detalii despre cum se fac presiuni în interiorul sistemului