Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a respins solicitarea…

DOC CSJ a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către Președinția R. Moldova prin care i s-a refuzat azilul politic

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul înaintat de Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către Președinția R. Moldova prin care i s-a refuzat azilul politic.

Încheierea a fost pronunțată miercuri, 25 august, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența magistraților – Tamara Chişca-Doneva, Victor Burduh, Nicolae Craiu, Vladimir Timofti și Anatolie Țurcan.


Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție susține că instanțele ierarhic inferioare au concluzionat corect despre necesitatea respingerii cererii de chemare în judecată depusă de Nicolai Ceaus.

Magistrații CSJ își motivează decizia prin faptul că judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a depus cerere cu privire la acordarea azilului politic, imediat după ce s-a predat benevol autorităților de stat ale R. Moldova.

„Instanța de recurs conchide ca fiind întemeiat actul administrativ contestat, or, raportând la caz cele constatate și având în susținere normele sus-citate, se notează că Nicolai Ceaus nu a prezentat probe verosimile ce ar confirma persecutarea de către autoritățile ucrainene pentru viziunile sale politice sau criticile dure aduse în adresa guvernării ucrainene. Deci, în sensul acordării azilului politic, în speță se atestă că Nicolai Ceaus nu întrunește condițiile instituite imperativ de art. 27 alin. (1) al Legii privind azilul în R. Moldova nr. 270 din 18 decembrie 2008 și anume persecutarea persoanei în țara sa de origine pentru activitatea social-politică şi opiniile sale ce nu contravin principiilor democraţiei sau normelor dreptului internaţional”, se arată în document.

Un alt temei de respingere a cererii privind acordarea azilului politic, potrivit deciziei CSJ, rezultă și din conținutul pct. 5 lit. a) al Regulamentului privind acordarea azilului politic de către preşedintele R. Moldova aprobat prin decretul Nr. 1506 din 31 octombrie 2003 al președintelui R. Moldova, conform căruia azilul politic nu se acordă dacă persoana este urmărită pentru fapte considerate în R. Moldova infracţiuni sau este vinovată de săvârşirea unor fapte ce contravin scopurilor şi principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

„Instanța de recurs notează că, în cadrul ședințelor de judecată s-a demonstrat cu certitudine că în privința lui Nicolai Ceaus pe teritoriul Ucrainei a fost eliberat mandat de arest cu anunțarea acestuia în căutare pentru comiterea infracțiunii de corupție, iar în R. Moldova în privința acestuia a fost dispusă începerea urmăririi penale în baza elementelor privind componența infracțiunii prevăzute de art. 362 din Codul penal, adică trecerea frontierei de stat a R. Moldova, prin eludarea sau sustragerea de la controlul efectuat la trecerea acesteia”, se arată în document.

Pe 3 aprilie 2021, s-a aflat despre răpirea lui Chaus în R. Moldova.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Pe 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot pe 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Între timp, răpit la Chișinău, la data de 3 aprilie curent, de un grup înarmat de persoane, a apărut în două filmulețe postate pe un canal de Telegram în care a declarat că „îi este frică pentru viața lui și a familiei sale și a anunțat că a pregătit mai multe scrisori pentru prietenii săi și dovezi în privința celor care l-au răpit în 2016”.

Pe 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.