Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Presa ucraineană scrie că…

FOTO Presa ucraineană scrie că ex-judecătorul Nicolai Ceaus, răpit la Chișinău, a fost găsit dezbrăcat într-o regiune din Ucraina

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus

Ex-judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, răpit la 3 aprilie curent în centrul Chișinăului, a fost găsit, relatează presa ucraineană. El a spus poliției că a fost răpit. Acest lucru a fost raportat de sursele „Strana”.

Potrivit sursei portalului ucrainean, poliția a primit un apel de la șeful regiunii Mazurovka. Acesta le-a comunicat poliției că în localitate a fost găsit un cetățean pe nume Nicolai Alexeevici Ceaus, care i-a spus că a fost răpit de persoane necunoscute.

Oamenii legii au ajuns la fața locului.

Conform versiunii, care este discutată activ în mass-media din Ucraina, Ceaus ar fost răpit de ofițerii de informații ucraineni, mai relatează sursa citată.

Potrivit „Strana.ua”, Ceaus este acum în custodia SBU – Serviciul de Securitate al Ucrainei. Aparent, acum SBU (și nu NABU – Biroul Național Anticorupție din Ucraina) va fi responsabilul de cazul Ceaus. Cel puțin vor încerca să transfere acest caz acolo, susține sursa citată. Sursa mai menționează că NABU investighează un caz împotriva lui Ceaus cu privire la luare de mită. NABU îl suspectează pe Nicolai Ceaus că a luat mită. Din 2016, Ceaus se afla în R. Moldova. Potrivit fostului adjunct al poporului Oleksandr Onișcenko, oameni din cercul de încredere al fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko l-au ajutat pe Ceaus să fugă din Ucraina.

La 3 aprilie 2021,  s-a aflat despre răpirea lui Chaus în R. Moldova.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Pe 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot pe 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Între timp, răpit la Chișinău, la data de 3 aprilie curent, de un grup înarmat de persoane, a apărut în două filmulețe postate pe un canal de Telegram în care a declarat că „îi este frică pentru viața lui și a familiei sale și a anunțat că a pregătit mai multe scrisori pentru prietenii săi și dovezi în privința celor care l-au răpit în 2016”.

La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.