Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) CSJ a respins pretențiile…

(doc) CSJ a respins pretențiile de 415 mii de lei ale surorii fostului ministru al Justiției

Curtea Supremă de Justiție a declarat „inadmisibil” recursul făcut de Mariana Tabuică, sora fostului ministru al Justiției Vladimir Cebotari, privind decizia Curții de Apel Chișinău din 14 noiembrie 2017.

„Examinând temeiurile recursului în raport cu materialele cauzei civile, completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră că, recursul este inadmisibil din următoarele motive. În conformitate cu art. 432 din Codul de procedură civilă, părţile şi alţi participanţi la proces sunt în drept să declare recurs în cazul în care se invocă încălcarea esenţială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau a normelor de drept procedural. Însă, CSJ consideră că, recursul declarat de către Mariana Tabuică nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art. 432. Prin urmare, argumentele invocate în recurs nu denotă încălcarea esenţială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau a normelor de drept procedural de către instanţa de apel, respectiv, nu constituie temei de casare a deciziei recurate.  Astfel, ajungem la concluzia de a considera recursul Marianei Tabuică ca inadmisibil”, se arată în decizia CSJ.

Potrivit instanței, la 25 septembrie 2015, Mariana Tăbuică a depus o cerere către conducerea ÎS „MoldATSA” privind desfacerea contractului individual de muncă din proprie inițiativă începând cu ziua respectivă . În aceeași zi însă, Tăbuică a înaintat și o a doua cerere. De această dată a solicitat desfacerea contractului la 28 septembrie 2015.  Doar că la 28 septembrie, Tăbuică a adresat o scrisoare de informare, precizând că i-a fost deschis buletin medical în legătură cu starea nesatisfăcătoare a sănătății, fără a anunța cât durează concediul medical. O zi mai târziu, la 29 septembrie, Andrian Boldesco, directorul interimar al „MoldATSA”, a semnat ordinul de concediere a Marianei Tăbuică din funcția de director finaciar al instituției începând cu 9 octombrie 2015, zi în care exprira concediul medical al funcționarei.

În pofida faptului că a fost concediată din prorpie inițiativă, trei luni mai târziu, pe 25 decembrie 2015, sora fostului ministru al Justiției a depus o cerere de chemare în judecată împotriva ÎS „MoldATSA” cu privire la anularea ordinului de demisie, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru absenţa forţată de la lucru şi repararea prejudiciului moral. Ea susține că, printr-un ordin al „MoldATSA” din 29 septembrie 2015, i-a fost desfăcut contractul de muncă, lucru despre care a aflat abia pe data de 12 octombrie 2015, când a revenit din concediul medical. În acest sens, sora fostului ministru al Justiției susținea că această concediere ar fi ilegală și de aceea trebuie să fie restabilită în funcție. Ulterior, pe parcursul judecării cauzei, la 7 iulie 2016, după ce a fost angajată în calitate de director executiv la compania Fly One, Mariana Tăbuică și-a schimbat pretențiile, iar în locul restabilirii în funcție a cerut ca Î.S. „MoldATSA” să-i achite compensații suplimentare în mărime de trei salarii medii lunare.

La 25 noiembrie 2016, magistrat Svetlana Garștea-Bria de la Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, i-a admis pretențiile și a dispus încasarea din conturile ÎS „MoldATSA” a sumei de 415,65 mii de lei. Dintre aceștia, 342,3 mii de lei reprezintă salariul pentru perioada absenței de la locul de muncă, iar 73,3 mii de lei compensație „în locul restabilirii la locul de muncă”. Peste patru zile, pe 29 noiembrie 2016, judecătoarea Garștea-Bria a emis o hotărâre suplimentară, prin care a obligat ÎS „MoldATSA” să achite și taxa de stat, în sumă de 12 mii de lei, decizie omisă cu câteva zile mai devreme.

Decizia a fost casată integral de magistrații instanței de apel, Angela Bostan, Anatol Pahopol și Veronica Negru, la 14 noiembrie 2017. Curtea de Apel a admis doar pretențiile Marianei Tăbuică referitor la ordinul de concediere, modificând data demiterii din „9 octombrie 2015” în „12 octombrie 2015”. Instanța de apel a explicat că Marianei Tăbuică „nu i s-au lezat careva drepturi salariale”, aceasta „nu a fost privată de posibilitatea de a munci”„circumstanță confirmată prin actele administrate la dosar, care confirmă că după eliberarea din funcție de la Î.S. „MoldATSA” s-a angajat în funcția de director executiv la „Fly One”, companie aeriană care l-a avut printre fondatorii inițiali pe fratele Marianei Tăbuică, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției al R. Moldova de atunci.

Această hotărâre a Curții de Apel a nemulțumit-o pe Mariana Tabuică, care a depus la Curtea Supremă de Justiție un recurs împotriva deciziei instanței de apel. Ulterior, CSJ a declarat acest recurs „inadmisibil”. Încheierea este irevocabilă.

Tăbuică a plecat exact în perioada în careun audit al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), efectuat la „Moldatsa” pentru perioada ianuarie 2014 – septembrie 2015, arăta că ea, fiind director financiar al întreprinderii, a încasat sute de mii de lei în plus față de salariul său de bază.

Citiți aici și:

„Dezmățul” rudelor: Sora ministrului Justiției a câștigat prin judecată 415 mii de lei

Dezmățul rudelor de la Moldatsa