DOC/ CA Chișinău se adresează guvernării și misiunilor diplomatice, după incidentul în dosarul Petic

Curtea de Apel Chișinău se arată îngrijorată de faptul că Inspectoratul General al Poliției (IGP) „intenționat sau neintenționat” nu a asigurat în măsura necesară ordinea și securitatea în cadrul examinării dosarului Petic și califică incidentul drept „imixtiune și presiune directă asupra completului care examinează dosarul”.

Îngrijorările referitor la situația „fără precedent” sunt expuse de conducerea Curții de Apel Chișinău într-o scrisoare pe care o adresează președintelui Igor Dodon, președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrei, Maia Sandu, Consiliului Superior al Magistraturii și misiunilor diplomatice în R. Moldova.

„Curtea de Apel Chișinău califică drept o imixtiune și presiune directă asupra completului de judecată care examinează dosarul în cauză și asupra tuturor judecătorilor din țară care examinează dosare de rezonanță și mediatizate, or în circumstanțele date nici nu poate fi vorba de o justiție independentă și supunerii acestora doar în fața legii”, se arată în scrisoarea semnată de președintele CA Chișinău și publicată de publika.md.

Sursa: publika.md

Astăzi, 17 iulie, după ce magistrații de la CA Chișinău au respins cererea avocaților de a-l elibera din arest, Gheorghe Petic, ajutat de un număr mare de susținători prezenți la ședință, a ieșit din sala de judecată declarând că nu se mai întoarce la pușcărie. Petic a declarat că a plecat din fața magistraților pentru că Parlamentul a declarat la 8 iunie că R. Moldova este „stat capturat”.

După ce a fost convins de avocat să revină în sediul instanței, acesta a declarat că nu a avut intenția de a evada.

La 20 martie 2019, Gheorghe Petic, fost polițist de frontieră și lider al organizației teritoriale Ungheni a PPDA, a fost recunoscut vinovat de prima instanță pentru viol și condamnat la trei ani și șase luni de închisoare.

În cel de-al doilea dosar, Petic este acuzat de procurori de un act de huliganism agravant, pe care l-ar fi săvârșit în 2004.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *