Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ ANI susține că va…

DOC ANI susține că va cere în instanță confiscarea averii nejustificate în mărime de peste 400 de mii de lei a procurorului Oleg Baciu, adjunct al procurorului-șef al PCCOCS

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare pe numele lui Oleg Baciu, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Conform ANI, procurorul Baciu a fost identificat cu o diferență substanțială de 412 749 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile suportate împreună cu soția sa Corina Baciu. Astfel, inspectorii ANI susțin că vor cere în instanța de judecată confiscarea averii nejustificate în folosul statului.

Oleg Baciu activează în sistemul procuraturii din 2011. În perioada 2011-2016 a deținut funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău. În 2018, Oleg Baciu a fost numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al PCCOCS. Soția procurorului, Corina Baciu, deține cotă-parte de 25% din compania „Vasoltrans”, cea care gestionează stația de testare tehnică de vis-a-vis de parcarea specială. Tot soția procurorului este și cea care administrează în acte compania. Detalii aici

Inspectorul de integritate a verificat averea procurorului PCCOCS din perioada 2012-2019. Astfel, conform actului de constatare emis de Autoritate, în anul 2017, soții Baciul au acumulat venituri în mărime de 323 172 lei și cheltuieli de 580 756 lei, acumulând o diferență substanțială ce depășește 112 000 lei. În 2018, veniturile familiei Baciu au constituit 671 455 lei, iar cheltuielile 826 620 lei, dintre care suma de 250 000 lei reprezintă numerarul deținut, obținându-se o diferență substanțială ce depășește suma de 123 000 lei. Pentru anul 2019 cheltuielile au depășit veniturile cu 28 432 lei, ceea ce se încadrează în cuantumul stabilit de 20 de salarii medii lunare pe economie 139 500 lei.

ANI susține că inspectorul de integritate va transmite cauza în instanța de judecată în vederea confiscării acestei averi nejustificate în folosul statului.

„Se constată existența diferenței substanțiale nejustificate, între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către Oleg Baciu, adjunct al procurorului-șef al PCCOCS și soția acestuia în mărime de 412 749 lei, pentru anii 2017-2018. Se transmite cauza în instanța de judecată în vederea încasării în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a constatării acesteia. Se sesizează în termen de cel mult 5 zile din momentul în care actul de constatare rămâne definitiv conducerea organizației publice sau a autorității responsabile de numirea în funcție a subiectului declarării în vederea încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale acestuia. Se decade Oleg Baciu din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția altor funcții electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcție sau în data la care averea lui Oleg Baciu va fi constatată în totalitate sau în parte ca fiind nejustificată printr-o hotărâre judecătorească definitivă”, se menționează în actul emis de ANI.

Procurorul Oleg Baciu riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, dacă actul de constatare va rămâne definitiv în instanța de judecată.

Actul emis de ANI:

Citiți și: Salariile, achizițiile și donațiile procurorilor șefi în 2019