Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Anatolie Donciu a dat…

DOC Anatolie Donciu a dat în judecată Consiliul de Integritate al ANI. Ce l-a nemulțumit și ce au decis judecătorii

Anatolie Donciu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Intregritate (CNI) s-a judecat, într-un proces care și-a consumat pe 27 septembrie 2018 un nou episod la Curte de Apel Chișinău, cu Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), succesoarea CNI. El a solicitat anularea hotărârii prin care i-a fost refuzat dreptul de a candida la funcția de președinte al ANI. Instanțele i-au respins însă cererea de chemare în judecată pe motiv că aceasta a fost depusă tardiv.

La 12 septembrie 2017, Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate l-a exclus din cursa pentru ocuparea fotoliului de președinte al Autorității Naționale de Integritate pe Anatolie Donciu, cel care ocupa atunci fotoliul de președinte interimar al instituției, din postura de fost președinte al Comisiei Naționale de Integritate. Candidatura sa nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru admiterea în concurs, după ce membrii Consiliului au considerat că Donciu ar fi comis încălcări pe perioada exercitării mandatului.  

În final, acel concurs a eșuat, președintele ANI, Rodica Antoci fiind ales abia în luna decembrie 2017. Astfel, peste două luni de la desemnarea Rodicăi Antoci la șefia ANI, Anatolie Donciu s-a adresat în judecată. Cererea sa a fost depusă la data de 12 februarie 2018 împotriva Consiliul de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate „cu privire la repunerea în termen, contestarea actului administrativ şi obligarea restabilirii în dreptul de a participa la concursul pentru suplinirea funcţiei de președinte al ANI”.

Anatolie Donciu a invocat în cerere că, de fapt, Consiliul de Integritate prin hotărârea din 12 septembrie 2017 a respins dosarul său depus pentru participare la concursul privind suplinirea funcţiei de preşedinte sau vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate pe motivul neîntrunirii votului majorităţii membrilor Consiliului de integritate prezenţi. Acesta considera hotărârea ilegală, „deoarece în calitate de candidat i-au fost încălcate drepturile constituţionale, precum şi i s-a cauzat prejudicii morale. În cerere, Donciu a precizat că în „procesul realizării prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate, unii membrii ai Consiliului au procedat fraudulos, încălcând legislaţia în vigoare, inclusiv pe segmentele de fond, de procedură şi de integritate. Candidatul poate fi exclus din concurs doar în cazul în care nu întruneşte una sau mai multe condiţii stabilite de lege, iar hotărârea Consiliului trebuia să conţină argumentarea respectivă”, se menționa în cererea de chemare în judecată.

Anatolie Donciu a mai precizat că „unul din membrii Consiliului de Integritate urmărind anumite interese personale a invocat nefondat drept temei pentru neadmiterea sa la concurs „lipsa reputaţiei ireproşabile””. Donciu susține încă că acuzațiile acelui membru, precum că ar fi admis un conflict de interese pe când era președinte al CNI erau nefondate. „Această declaraţie este eronată nu corespunde realităţii şi contravine legislaţiei în vigoare. La adoptarea hotărârii din 12.09.2017 Consiliul a încălcat prevederile art.12 alin.(9) Legea cu privire la Autoriatea Naţională de Integritate nr.132 din 17.06.2016”, susținea Anatolie Donciu.

Acesta a spus că, de fapt, cererea de chemare în judecată împotriva Consiliului de Integritate al ANI a fost depusă în luna noiembrie. „Prezenta cerere de chemare în judecată a fost depusă iniţial în instanţă la 13 noiembrie 2017, iar prin încheierea judecătorului Cazacu Grigorii din 14 noiembrie 2017 s-a acordat termenul de 7 zile, apreciat rezonabil de instanţă pentru certificarea copiilor anexe la cerere. Însă, în calitate de reclamant nu a reuşit să certifice copiile, în termenul stabilit, deoarece nu a primit încheierea instanţei, pe motivul aflării în perioada de referinţă în afara teritoriului Republicii Moldova. Respectiv, prin încheierea aceluiaşi judecător din 19 decembrie 2017 recepţionată la 12 ianuarie 2018 i s-a restituit cererea de chemare în judecată cu explicarea posibilităţii depunerii repetate a acesteia. Se vede îndreptăţit de a solicita instanţei repunerea în termen pentru contestarea Hotărârii nr.5 a Consiliului Naţional de Integritate din 12 septembrie 2017 ca act administrativ”, preciza Anatolie Donciu în cererea sa.

Totodată, acesta a menționat că „prin încheierea judecătorului Cazacu Grigorii reclamantului i s-au acordat 7 zile, apreciate rezonabile şi suficiente pentru autentificarea copiilor- anexe la cererea de chemare în judecată. Acest termen nu a fost unul rezonabil pentru reclamant în virtutea mai multor circumstanţe obiectiv produse şi independente de voinţa sa și anume: până la înregistrarea cererii în cancelaria instanţei a fost în concediu de boală, iar după înregistrarea cererii (începând cu şi până la 22.11.2017) pe motivul unor diagnoze cardiace a fost internat în IMSP Spitalul Republican/secţia Cardiologie. In asemenea condiţii, pe durata termenului acordat de instanţă de judecată pentru înlăturarea neajunsurilor (de 7zile), reclamantul internat în spital a fost în imposibilitatea obiectivă de înlăturare a neajunsurilor, inclusiv şi pe motivul nerecepţionării încheierii din 14.11.2017 (dacă recepţiona încheierea, reclamantul incontestabil găsea o modalitate de autentificare a copiilor anexate la cerere)”.

„Efectiv nerecepţionând careva act judecătoresc despre neregulile admise în cererea de chemare în judecată depusă 13.11.2017, la acel moment neavând avocat, avea certitudinea că, cererea sa este pe rolul instanţei şi aştepta în continuare citarea pentru eventuala şedinţă de judecată.Reclamantul fiind în concediul de boală, telefonic a încercat să ia legătura cu cancelaria instanţei pentru a afla cui a fost repartizată cauza şi eventual ziua şedinţei, însă aceste încercări au eşuat pe simplul motiv că, n-a reuşit să obţină o receptivitate la numerele de telefon oficial stabilite pentru instanţa judecătorească”, argumenta Donciu, prin intermediul avocatului său, care a mai susținut că fostul șef al CNI  „fiind în concediul de boală, telefonic a încercat să ia legătura cu cancelaria instanţei pentru a afla cui a fost repartizată cauza şi eventual ziua şedinţei, însă aceste încercări au eşuat pe simplul motiv că, n-a reuşit să obţină o receptivitate la numerele de telefon oficial stabilite pentru instanţa judecătorească”. Astfel, Donciu susține că a primit actul abia la data de 12 ianuarie 2018.

Cererea de chemare în judecată i-a fost însă respinsă de Judecătoria Chișinău, oficiul Râșcani la data de 10 iulie 2018, pe motiv că aceasta a fost depusă tardiv.  Judecătoarea Lorina Ciubotaru a constatat că, deși Anatolie Donciu a fost internat în spital pentru anumite perioade, avea totuși posibilitatea să depună cererea de chemare în judecată în termen.

La 27 septembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul depus de avocatul lui Anatolie Donciu și a menținut încheierea primei instanțe din aceleași motive, că cerea a fost depusă tardiv. Conform documentului, decizia este irevocabilă.

Anatolie Donciu a fost președinte al CNI, apoi președinte interimar al ANI în perioada 2012-2017.