Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Al 5-lea raport GRECO:…

DOC Al 5-lea raport GRECO: Autoritățile de la Chișinău trebuie să îndeplinească 25 de recomandări în prevenirea corupției în administrația centrală și în poliție

Imagine-simbol

Grupul Statelor împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat marți, 12 martie, un raport aferent rundei a cincea de evaluare a R. Moldova. Analiza dezvăluie că autoritățile de la Chișinău trebuie îndeplinească 25 de recomandări pentru prevenirea corupției în administrația centrală și în poliție.

GRECO a evaluat eficacitatea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea corupției în funcțiile executive de vârf, printre care funcțiile de: președinte, prim-ministru, viceprim-ministru, ministru, secretar de stat, secretar general al cabinetului președintelui, secretar general al Guvernului, consilieri prezidențial și consilieri ministeriali, precum și în rândul personalului din cadrul Poliției și al Poliției de Frontieră.

Conform recomandărilor GRECO, autoritățile ar trebui să adopte un cod de conduită pentru persoanele cu funcții executive de vârf și să li se pună la dispoziție cursuri de formare.

Raportul constată că activitatea de lobby nu este reglementată în sine și că „nu există o supraveghere eficientă” a restricțiilor post-angajare a persoanelor cu funcții executive de vârf și solicită Chișinăului „să remedieze aceste deficiențe”.

GRECO subliniază faptul că controlul aprofundat al ANI asupra declarațiilor de avere ale persoanelor cu funcții executive de vârf necesită „îmbunătățiri semnificative”: „Ar trebui instituit un mecanism de supraveghere internă pentru a asigura coerența deciziilor inspectorilor de integritate ai ANI, precum și o repartizare egală și echitabilă a volumului de muncă între aceștia”.

De asemenea, Comisia este de părerea că resursele „insuficiente” ale Procuraturii Anticorupție „au împiedicat urmărirea penală eficientă a corupției la nivel înalt”.

În ceea ce privește Poliția și Poliția de Frontieră, GRECO solicită adoptarea unor măsuri pentru înlăturarea practicii de promovare în funcții de conducere a interimarilor.

Lipsește verificarea periodică a integrității ofițerilor de aplicare a legii. De asemenea, este necesară elaborarea unor coduri de conduită specifice, completate de orientări practice și de un mecanism de aplicare. În plus, ofițerii ar trebui să beneficieze de consiliere confidențială în materie de etică și integritate”, remarcă autorii analizei.

Autoritățile trebuie să pună în aplicare cele 25 de recomandări până pe 30 iunie 2025.

GRECO 5 by Ziarul de Gardă