Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii noi în cazul copilului…

Detalii noi în cazul copilului de doi ani care a murit strivit de o creangă în Parcul „Alunelul” din capitală

Mai mulți martori oculari au fost audiați de procurori în cazul copilului de doi ani care a murit strivit de o creangă în Parcul „Alunelul” din capitală. Deocamdată, procurorii nu au audiat niciun factor de decizie, iar părinții copilului nu au fost citați la Procuratură, din motiv că au fost lăsați să-și trăiască suferința.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Oleg Afanasii, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, a spus că în dosarul respectiv, până acum, au fost audiați mai mulți martori oculari, însă procurorii urmează să audieze și persoanele cu funcții de răspundere care gestionau Parcul „Alunelul” din capitală.

„Au fost audiate mai multe persoane care erau martori oculari. Desigur, urmează să fie audiați și factorii de decizie, specialiștii, persoane cu funcții de răspundere care gestionau parcul respectiv și cine trebuia să monitorizeze tăierea copacilor din zona respectivă (…). Deocamdată, noi investigăm însuși fapta – cum a căzut creanga respectivă. Noi acum suntem la etapa când identificăm care au fost cauzele că a căzut creanga. Nu sunt excluse și alte versiuni, pentru că se investighează fapta manifestată de acțiune sau inacțiune propriu-zisă. Nu se exclude nimic, pentru că atâta timp cât nu este pus punct la investigație, nimic nu se exclude. Orice element este luat în calcul pentru a depista circumstanțele decesului”, a menționat Oleg Afanasii.

Întrebat dacă părinții copilului decedat au înaintat vreo plângere împotriva unor persoane, șeful Procuraturii municipiului Chișinău a declarat că părinții fetiței de doi ani nu au fost atrași încă în proces, din motive etice.

„(…) Părinții trebuie să fie recunoscuți ca succesori ai victimei a celui decedat și ei vin ca parte civilă dacă înaintează careva pretenții de ordin material. Ei acum sunt ocupați cu alte probleme, cu înmormântarea. La faza incipientă sau la o neglijență nu este pe primul plan pus acest aspect (…). În prima fază nu examinăm partea civilă. Ei pot veni oricând să înainteze acțiuni civile împotriva unor persoane. Ei oricând pot să vină să majoreze sau să micșoreze pretențiile lor. Acesta este dreptul lor, dar indiferent de poziția lor, activitatea noastră de acumulare a probelor și investigare în linii generale și în particular, este în desfășurare. Aceasta este obligația noastră. Sunt infracțiuni când se pornește cauza penală la plângerea cuiva. În cazul dat, așa ceva nu există. Indiferent de poziția părinților sau a oricăror persoane, urmărirea penală continuă. După cum am mai spus, noi nu i-am citat la Procuratură din punct de vedere etic. Dar nemijlocit noi îi vom cita”, a menționat Afanasii.

Sâmbătă, 14 mai, o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă mare ce a căzut peste ea dintr-un copac, în Parcul „Alunelul” din Chișinău. Creanga a căzut peste căruciorul în care se afla fetița. Ea era împreună cu bunica sa, iar părinții participau la un târg din apropiere. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au inițiat o cauză penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele.

La două zile de la incident, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a inițiat o anchetă internă pe acest caz, iar pe perioada anchetei, Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a fost suspendat din funcție. Ulterior, pe 17 mai, Ceban a anunțat că Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, a fost demis din funcție. Tot atunci, el a cerut demisia conducerii Agenției de Mediu.